Jeg er en 17 år gammel «dommerjæ**l» som bruker min egen fritid på å reise rundt for å håndheve spillereglene. Det skriver 17 år gamle Jonas Berge i «Ungdomskommentaren» i Lyngdals avis. (Foto: Erlend Haddeland, Lyngdals Avis).

Her kan du lese hele kommentaren, og det burde alle involverte i norsk fotball ta seg tid til:

 

22 SPILLERE, trenere, tilskuere og én fotball. To omganger, hundrevis av avgjørelser. Kamplederen har meget sjeldent 100 prosent uttelling på alt.

Alt skal skje på brøkdelen av et sekund, og man har ikke tilgang på repriser. Som tilskuer har man lett for å slenge en stygg kommentar eller to når man ikke er enig.

Dommeren er idiot uansett – alt er selvfølgelig hans eller hennes feil. Alle mennesker gjør feil. Spillerne gjør feil, trenerne gjør det samme, men dette tillegges ikke særlig vekt. Det er først når dommeren gjør en feil at det smeller.

Foreldre, spillere og trener skriker og hyler for noe så lite som retninga på et innkast midt på sidelinja. Det er med andre ord ikke vanskelig å forstå hvorfor det mangler mange fotballdommere her til lands – spesielt unge.

JEG ER EN SOM GJERNE tilbringer en mandagskveld på Kollemo stadion i Hægebostad eller en lørdagsformiddag på Myran stadion på Hidra.

Jeg er en 17 år gammel «dommerjæ**l» som bruker min egen fritid på å reise rundt for å håndheve spillereglene. Jeg har gjort feil, jeg har fått kjeft – til og med for avgjørelser som er helt korrekte til punkt og prikke.

Snart går jeg inn i min tredje sesong som dommer i Agder Fotballkrets. I løpet av min korte karriere har jeg oppdaget noe som er sikkert og visst: Det er uten tvil et holdningsproblem mot dommere i norsk breddefotball.

NOE AV HOVEDÅRSAKEN til dette er foreldre og trenere.

Når voksne mennesker klager og skriker på kamplederen, blir barna ute på banen oppdratt til akkurat det samme. For ei stund siden fant en forferdelig episode sted på Lyngdal stadion: En trener skjelte ut en ung dommer noe så grenseløst for ingenting. De som spilte kampen var 11 år.

Hvilke signaler sender ikke dette disse spillerne? Så kjære forelder, tenk deg om før du tenker å slenge ut en drittkommentar til dommeren. Den «uskyldige» spontankommentaren din går innpå dommeren, spesielt når han/hun er ung og ny.

Det er lov til å være uenig, men ikke gjør deg ansvarlig for at en dommerkarriere legges på hylla.

JEG SOM DOMMER kommer ikke og skriker spillerne i trynet når de gjør forferdelige pasninger og avslutninger.
Da krever jeg at du ikke gjør det samme i retur på mine avgjørelser.

Jeg elsker å dømme og bruker mye tid på det. Hadde det vært gøy om du hadde blitt møtt av kjeft når du gjør det du elsker? Svaret sier seg selv. I fotball skal man nemlig bare forholde seg til hva dommeren dømmer. Hva du som er trener, spiller eller tilskuer mener, har ingen verdens ting å si.

DET ER EN NEVNEVERDIG mangel på dommere, og de aller fleste unge dommerne gir seg etter kort tid. Dette er ikke tilfeldig.

Det er på tide at det tas fatt i holdningsproblemet i norsk breddefotball og at man gir dommeren den respekten han/hun fortjener. For til syvende og sist er det ganske enkelt: Jeg er dommeren, jeg er sjefen, og jeg bestemmer – ferdig med saken.