dommerklikkDu finner ingen aktiv dommer i Norge som har holdt seg på høyeste nivå lengre enn Ann Wenche Kleven. Hun tar fatt på sin 30. sesong som toppdommer når hun dømmer Stabæk mot Klepp førstkommende lørdag.

– Oppladingen har vært optimal. Jeg spiller aktivt innebandy for Romsås IL.  Det, sammen med mange timer på Fresh, gjør at jeg føler meg mer en klar for en ny sesongen, forteller Kleven.

Opplevd det meste

Dommeren fra Bækkelagets Sportsklub og NFF Oslo, har en merittliste lengre enn noen annen norsk dommer. Hvor mange andre kan vise til en CV med ni cupfinaler, to EM og ett VM. I tillegg var hun første kvinnelige AD i Tippeligaen, og ble der til slutt stående med 50 kamper.

– Jeg må jo si at jeg er veldig stolt av det jeg har opplevd. Nå er jeg den eneste som er igjen fra den første generasjonen som startet opp. Det kjennes godt å fortsatt holde følge med ungjentene og være i miljøet, og jeg gleder meg så mye til en ny sesong.

Det er nesten slik at man kan lure på hvordan man finner motivasjon til å gå på for fullt sesong etter sesong. Kleven innrømmer at også hun har hatt perioder hvor hun var litt lei.

– Etter min internationale karriere fra 1995 til 2008 var jeg nede i en litt «ganske lei» periode og valgte å trekke meg som international dommer. Da var jeg mettet med reisingen og følte jeg hadde oppnådd det jeg ønsket med EM finalen i 2001 som avslutning på min internationale karriere. Det tok et par sesonger hvor jeg lå litt i dvale, men så kom virkelig motivasjonen tilbake, og de siste sesongene har jeg gledet meg enormt til sesongen skal blåses i gang. Nå er motivasjonen å mestre og gjennomføre et hvert oppdrag på best mulig måte. Det å få reise rundt i landsdelen vår er også en høy motivasjoens faktor, og det å få møte mennesker som også gir alt for denne sporten er bare fantastisk. Jeg gleder meg masse til en ny sesong og til helgens første serie kamp for meg i år.

Jentetrio

Til kampen i helgen har Kleven med seg Sonia Skjold Khan og Marit Skurdal som assistentdommere.

– Det er flott at vi har kommet så langt at vi får fler og fler jentetrioer i kampene. I første omgang er det mange av våre FIFA ADer som skal ha kamptrening sammen i forkant av  internasjonale oppdrag, men vi ser også at det er jenter som har kommet opp etter hard jobbing og som har vært på en del tiltak/turneringer som gjør det godt og det er veldig bra for rekrutteringen.

Kleven er klar på at framgangen for vår kvinnelige dommere ikke har kommet av seg selv.

– I første omgang skal vi se svært positivt på at vi i fjor klarte en hel sesong hvor samtlige kamper ble dømt av damer, og da vil jeg rette en stor takk til vår ansvarlig i NFF, Geir Åge Holen, som har satset og jobbet hard for damedommerne i toppserien de siste årene. Med dette arbeidet, sammen med god jobb i kretsene, så er vi på god vei til å få en stor gruppe damedommere i Norge og det er svært gledelig. Jeg er nok redd det vil ta noen år føre vi opplever full damedekning i alle kamper i Toppserien, og dette skyldes også mye internatsjonale oppdrag for våre beste dommere. Nå gleder vi oss over den flotte utviklingen som har vært og ser positivt på at tigerdet er mange kamper fremover som nå vil gå med full damedekning.

En skikkelig tiger

Men, det er ikke bare fotball og dømming som er hodet på Ann Wenche Kleven. Noen ganger er hun i stedet å finne i tigerdrakt av alle ting.

– Livet mitt utenfor fotballbanen brukes til å følge opp mine to døtre som driver med Cheerleading i NRC Tigers. Her er jeg fast maskott ikledd tigerdrakt, og lager liv på tribunen. Dette er en sport som har vokst enormt i Norge de siste åene og dommermessig får man ekstra poeng for hvor mye liv man klarer å lage på tribunen, og der er NRC Tigers best. Ellers går tiden med til innebandy, trening og når man en sjelden gang får tid nyter jeg noen late dager på hytta.

Helt til slutt i praten med dommere.no, ønsker Ann Wenche å få lov å si noe til dommere på alle nivåer i norsk fotball, og vi har ikke hjerte til å si nei:

– Ønsker med dette alle dommere både i topp og bredde masse lykke til med en ny sesong, avslutter Ann Wenche Kleven.

 

Her er dommeroppsettet for andre runde i Toppserien:

Section 1. Lørdag 2. april 2016 kl. 13:00

Urædd – Trondheims-Ørn
Sted: Urædd KG
Dommer: Emilie Rodahl Dokset, Bækkelagets SK
Assistentdommer 1: Linda Andresen, Hauerseter
Assistentdommer 2: Mohammed Nabhani, Tollnes BK
4. dommer: Martin Berge Pedersen, Åfoss og Omegn IL
Dommerveileder: Nina Hedlund, Korsvoll IL
Kampdelegat: Jan Roger Henriksen, Norge – Fotball

Arna-Bjørnar – Kolbotn
Sted: Arna Idrettspark
Dommer: Ingvild Aarland, Malmefjorden IL
Assistentdommer 1: Martin Davitian, Nymark IL
Assistentdommer 2: Lars G. Drange, Follese FK
4. dommer: Anders Bjerk Hansen, Bjarg, IL
Dommerveileder: Petter Kristiansen Toppe, Bergen Nord, FK – Fotball
Kampdelegat: Erik Lohne Reiersen, Larvik Turn & IF

Section 2. Lørdag 2. april 2016 kl. 15:00

Stabæk – Klepp
Sted: Nadderud stadion
Dommer: Ann Wenche Kleven, Bækkelagets SK
Assistentdommer 1: Sonia Skjold Khan, Nordstrand IF
Assistentdommer 2: Marit Skurdal, Oppsal IF Fotball
4. dommer: Ali Iqbal Tahir, Holmlia SK
Dommerveileder: Jane Therese Sæves Myran, Korsgård IF
Kampdelegat: Jan Olav Knutsen, Haugsbygd IF

Medkila – Sandviken
Sted: Harstad stadion
Dommer: Fatemeh Zangeneh, Nordstrand IF
Dommerveileder: Alf Roger Jakobsen, Morild, IL
Kampdelegat: Curt-Arne Lannerstedt, Skrim, IL

Section 3. Lørdag 2. april 2016 kl. 16:50

LSK Kvinner – Røa Fotball Elite
Sted: LSK-hallen
Dommer: Marte Sørø, Molde FK
Assistentdommer 1: Ann-Marie Sjøvika, Brandval IL
Assistentdommer 2: Elisabeth Thoresen, Bækkelagets SK
4. dommer: Eivind Bodding, Haga
Dommerveileder: Vibeke Karlsen, Asker SKK
Kampdelegat: Morten Engebretsen, Sørumsand

Section 4. Søndag 3. april 2016 kl. 15:00

Avaldsnes – Vålerenga
Sted: Avaldsnes 1
Dommer: Marit Buhaug Folstad, Buvik IL – Fotball
Assistentdommer 1: Alf Olav Rossland, Åkra IL – Fotball
Assistentdommer 2: Henning Skorpe, Vedavåg Karmøy, SK – fotball
4. dommer: Stian Eikesdal, Karmsund Ballklubb
Dommerveileder: Arve Fløysvik, Djerv 1919, SK
Kampdelegat: Frode Enge Hovdal, Sola FK