Selv om målet er å dømme på de store arenaene, har Usman Aslam alltid blikket mot neste kamp. 25-åringen legger mye tid ned i å forberede seg til de oppgjørene han skal dømme.

– Mine forberedelser til match starter dagen jeg får tildelt kamp. Umiddelbart er jeg interessert i å lese meg opp til det kommende oppgjøret. Tabellsituasjon, formkurve, skadesituasjon etc. Intensjonen er absolutt ikke å være forutinntatt, men heller være forberedt. Veien for meg til å bli en bedre dommer ligger blant annet i de forberedelser jeg legger inn for enhver kamp. Noen dager i forveien tar jeg som oftest forbindelse med min tildelt trio.  Dette for å si hei og ikke minst for å rette fokus inn mot kampen, sier Usman til dommere.no.

DSC_6222

Alltid et smil på lur under kamp.

Startet dømmingen som spiller

Usman representerer Lier IL i Buskerud, og dømmer i dag i Oddsenligan. Der har han vært med siden høsten 2012. Karrieren startet imidlertid tilbake i 2004.

– Det var under Liungen IFs årlige fotballturnering. I likhet med mine medspillere på fotballaget, skulle vi spillere støtte klubben med å avvikle kamper i de yngste klassene. Det var på dette tidspunktet en tradisjon at spillere i min aldersgruppe bidro og slik havnet jeg med fløyten i hånden får første gang. Cupen gav mersmak.  Dommergjerningen var ny for meg og jeg trivdes som kampleder. Hovedårsaken til at jeg fortsatte som dommer har primært årsak i at Buskerud fotballkrets hadde et særdeles godt støtteapparat for oss yngre dommere. Vi startet tidlige med å dømme i trio, noe som sørget for trygghet og gav meg nye bekjente på tvers av fotballmiljøet.

Nå har han kommet så langt opp i systemet at han, i likhet med flere andre i regionen, lukter på prøvekamp i OBOS-ligaen. Selv har han beina på bakken og håper på kamp i stedet for å forvente.

– Toppfotballen er uten tvil en ambisjon for meg som fotballdommer. Spesielt etter at jeg tok steget til Oddsenligaen har jeg hatt en ambisjon om å en dag få være kamplederen på en av de store arenaene. Jeg har de to siste foregående sesonger hatt et sterkt fokus på neste kamp. Fokuset ligger på at man ikke er bedre en det man leverer i neste kamp. Dette har sørget for at jeg holder meg fokusert og motivert både i og utenfor sesongen. På spørsmålet om når muligheten til OBOS kommer svarer jeg derfor at jeg håper den kommer. Veien dit er å ha et fokus på min neste kamp, deretter neste.

Trioen er klar for kamp!

Kommunikasjon i trioen er viktig.

Kommunikasjon som mantra

Sist helg dømte 25-åringen lokaloppgjøret mellom Arendal og Vindbjart i Oddsenligaen. Og selv om kamp er kamp, kribler det litt ekstra også hos dommeren ved denne typen oppgjør.

– Utgangspunktet før enhver kamp er 1 fotballbane, 22 spillere og oss i teamet. Det er dette som er introen til min samtale før samtlige kamper. Likevel skal jeg innrømme at lokaloppgjørene er noe annerledes. Kampen Arendal-Vindbjart var en affære mellom to lag med lokal tilhørighet. Trenere, spillere og publikum er interessert i å sette sitt preg på spillet, kanskje noe mer en de andre serierunder. Det er en atmosfære rundt kampen som er noe annerledes, selv om det til syvende sist handler om seier og tre poeng. Som kampleder i en slik kamp er ikke lokaloppgjøret i seg selv hovedfokuset, men heller hvordan vi som team kan gjennomføre matchen på en optimal måte. Vi gjør de forberedelser som kreves, ikke grunnet lokaloppgjøret, men grunnet den sluttilstanden vi ønsker å oppnå.

For å klare dette, er Usman veldig opptatt av kommunikasjon i alle ledd.

– Når det kommer til avviklingen av kamp har jeg i likhet med andre dommere mine mantra, men det sterkeste av dem alle er aspektet kommunikasjon. Kommunikasjon med spillet, spillere, salget i enhver avgjørelse vi tar og sist men ikke minst; teamet jeg er en del av. Det er essensielt for meg at vi i teamet opptrer som en samlet enhet.

DSC_6278

Myndig når det trengs.

Stort å være med i Tippeligaen

Et av «frynsegodene» når man er med blant toppdommerne i Oddsenligaen, er at man også blir brukt som fjerdedommer i Tippeligaen. Det har buskeruddommeren satt stor pris på.

– Jeg har mange gode minner opp gjennom de foregående elleve år. En av mine sterkeste episoder fra nyere tid er mitt første oppdrag som fjerdedommer i Tippeligaen. Jeg må ærlig innrømme at jeg syntes det var veldig stort å få være en del av en kvartett i Norges øverste liga. Det å få smake på eliten av norsk toppfotball, være en del av dommerteamet og den erfaringen dem sitter inne med gir mange nyttige bullet points som jeg tar med meg i min videre utvikling.

For veien videre går gjennom stadig å bli bedre på både store linjer og små detaljer.

– Som dommer blir man aldri ferdigutviklet, et komplett individ. Det syntes jeg er veldig viktig å anerkjenne. Jeg vil alltid ha forbedringspotensialer og utviklingsområder som vil heve meg som menneske og kampleder. Jeg har de siste måneder jobbet med kriterier på forseelser. Fotballen går stadig fortere, dette sørger for at den også til tider blir mer fysisk krevende. Det å kunne skille mellom en hensynsløs takling og en som utsetter motstanderen for fare er sentralt. Det er viktig at jeg som dommer tenker kriterier, slik at jeg kan bestraffe handlingen korrekt.

DSC_6124

Dømmingen betyr mye for Usman Aslam.

– Min greie

Oppe i det hele med drømmer om store arenaer og opplevelser som fjerdedommer og lokalderby, tar Usman seg tid til å tenke over hvorfor han har kommet dit han er i dag.

– Mange mennesker har påvirket min dommergjerning. Jeg hadde nok ikke vært her jeg er i dag om det ikke hadde vært for dem. 

Og at dømmingen betyr mye for ham, det skal ingen være i tvil om.

– Det desidert fineste med dømmingen er dømmingen i seg selv. Det er min lidenskap og min greie om jeg kan får lov til å kalle det. Jeg har snart dømt i elleve år, det har blitt en del av meg. Jeg har ved flere ganger reflektert over dette spørsmålet,  men det nærmeste svaret jeg har evnet å komme frem til er at det er min egen greie. avslutter Usman Aslam.