kamper

Faksimile fra NFFs årsrapport for 2014

Norges Fotballforbund har gitt ut en murstein av en årsrapport på hele 146 sider. Her kan du lese hele rapporten

Naturlig nok er også dommerne nevnt, og her finner du det som er skrevet i årsrapporten om vårt fagfelt:

Dommere

VM i Brasil ga verdifull erfaring til Svein Oddvar Moen og Kim Tomas Haglund som supportteam. Dette skal NFF utnytte maksimalt for å ha dommere i neste store mesterskap.

I Europa er det mange meget gode dommere og det medfører at det er vanskelig å kvalifisere seg som dommer til mesterskap. Svein Oddvar Moen og hans team var nære VM i Brasil og vi er allerede godt i gang med forberedelser som gjør at vi

skal ha norske dommere og assistent- dommere både i EM 2016 (Frankrike) og VM 2018 (Russland).

Historien viser at både FIFA og UEFA setter kvalitet som førsteprioritet ved utvelgelse, og derfor er det også mulig for mindre nasjoner å få med aktive dommere til mesterskap.

Våre beste team, Moen og Hagen, dømmer nå i høst både Champions League, Europa League og kvalifiseringskamper mot Frankrike-EM. NFF legger ned mye arbeid i at disse skal ha rammer som gjør det mulig å kombinere satsingen med jobb og familie, som må til for at man skal kunne lykkes. Gjennom mange år har NFF vært i front med denne type tilrettelegging, og den er viktig for de aktive. Man må ha gode betingelser, god oppfølging og i tillegg ha noe hell med kampene.

Det vil være viktig for alle norske dommere at vi i 2016 kan være glade for et dommerteam i EM.

Bak våre fremste var Tore Hansen med som dommer i G19-EM i Ungarn i sommer. Dette ga også han verdifull erfaring som vi er sikker på vil gi han god effekt i kommende sesonger.
I tillegg har våre andre FIFA-dommere jevnt med kamper og vi håper at flere kan ta steget i nærmeste framtid.
Vi hadde også Dag Roger Nebben med som assistentdommer i G17-EM på Malta i mai.

På jentesiden har vi de siste årene hatt en skifte fra rutine med meget gode, unge dommere. Dette medfører at vi ikke regner med å ha dommere i neste års VM i Canada, men bygger opp for kommende mesterskap. Våre FIFA- dommere Marte Sørø, Henrikke Nervik og Monica Larsen har hatt fine oppdrag – og vi regner med at dette vil gi de mest framgangsrike fin erfaring for kommende oppgaver.

I tillegg har vi flere dommere som de siste sesongene har deltatt på UEFA CORE. Dette er en samling for unge, talentfulle dommere og assistentdommere med tanke på kommende internasjonale dommere. Dette har vært fremragende tilrettelagt med meget godt utbytte for de aktive.

For den kommende sesongen er NFF i gang med å planlegge lignende tiltak for å forberede våre mest talentfulle dommere og assistent- dommere på jente- og guttesiden på en enda bedre måte.

NFF har i flere år hatt samme type tiltak med regioner og kretser, men nå håper vi å sette en enda høyere standard – som vil gi våre beste enda bedre muligheter i en tøff konkurranse mot kollegaer fra andre nasjoner.

Ved privatlandskamper i Norge for aldersbestemte lag er NFF også meget bevisst på å invitere dommere fra andre land. Dette gir også invitasjoner i retur til våre dommere, som absolutt er viktig i en dommerfaglig utvikling. Her må det også nevnes vår nordiske utveksling og samarbeid i 1. divisjon menn og Toppserien – som også bidrar til motivasjon og utvikling for våre dommere.