Jan Henrik Haugerud fra Grua i Indre Østland Fotballkrets, går lengre enn de fleste i støtte opp om gode saker. Han har bestemt seg for å gi 30 prosent av dommerhonoraret til Kreftsaken i 2015.

– I fjor vår fikk jeg en utfordring på «isbadet» av Frank Andås, og utfordret en god venn videre som heter Charles Whiteley. Moren hans hadde kreft på den tiden, og døde en måned etterpå. Da jeg fikk beskjeden bestemte jeg meg for å støtte Kreftsaken på den måten jeg nå gjør, forteller Haugerud.

Mange tilbakemeldinger

Etter at avisen Hadeland skrev om saken denne uken, har telefonen til 19-åringen nesten ikke stått stille.

– Det har vært ekstremt mange positive tilbakemeldinger. Mobilen har plinget i hele dag, nesten uten stopp. Den beste reaksjonen kom fra Charles selv, som ikke visste om tanken min før mandag denne uken.

Og det er ikke småpenger Jan Henrik nå velger å gi til Kreftsaken.

– Før sesongen er det ti kroner pr. trening og kamp, og det blir fort 2500 kroner bare der. Ellers blir det 30 prosent av honoraret. Mamma og pappa mente jeg burde tenke mer på meg selv siden jeg er lærling, er borteboende, har bil og lignende, men de støtter meg selvfølgelig. Vi har tross alt hatt en del kreftsykdom i familien vi også.

Samfunnsengasjert

Noen overraskelse var det nok heller ikke for foreldrene, for Jan Henrik Haugerud er generelt samfunnsengasjert. Blant annet har han deltatt i fakkeltog mot mobbing.

– Jeg ble mobbet selv både verbalt og fysisk fra jeg var seks til jeg ble 16 år, og sliter til tider med det. Der har dømmingen hjulpet meg til bedre selvtillit og psyke.

Unggutten starter årets sesong som hoveddommer i femtedivisjon, men håper å ta et steg opp i dommerpyramiden.

– Jeg bruker ekstremt mye tid på dommergjerningen. Minimum en time med trening med mindre kroppen trenger hvile etter dømming eller talentsamling. I tillegg ser nok i snitt 45 minutter i snitt daglig på vinterhalvåret til å se videoer fra sesongen før. Og jeg ser mye kamper på TV og om tilskuer for å studere og lære fra andre dommere.

Ser opp til storebror

For å ta steget opp til 4. divisjon, føler Haugerud han må vise over tid at han holder det fysiske nivået.

– Jeg har slitt en del med beinhinnebetennelse det siste året, som har begrenset meg fysisk. Så i vinter har jeg brukt en del på behandlinger hos en naprapat. Så først og fremst handler det om å få skikk på beina.

Når det gjelder forbilde, er det ikke toppdommerne i den store verden Jan Henrik ser opp til. Nei, forbildet er mye nærmere.

– Broren min Morten (25), som faktisk ble pappa nå mens vi snakker sammen, er forbildet. Det har alltid vært han, avslutter Jan Henrik Haugerud.