Søndag 26. mars gjennomførte dommerne årets fysiske test og hele 80 dommere møtte. Strålende sol, lite vind og 15 grader ga den perfekte ramme rundt årets test.

Tekst/foto: Thor Håversen 

Dommerkomiteen i NFF Agder har bestemt at alle som ønsker å dømme seniorkamper dette året må bestå fysisk test. Dette forklarer nok rekordoppmøtet. Resultatene ble meget oppløftende, og hele 77 av de fremmøte klarte de fysiske kravene. Det var meget god stemning under testen, og tidligere tanksenter på Donn, Tore Tønnessen lurte på hvorfor vi ikke var så blide når vi dømte. At det kanskje hadde sammenheng med spillestilen og engasjementet til den tidligere Donn spissen var det ingen som ville nevne.

Dommerne ble delt inn i puljer, og først ut var dommerne i 4.divisjon samt assistentdommerne i årets 3.divisjon. Hoveddommerne løp seks 40 metere hvor kravet er under 6,4 sekunder. At dommerkomiteen har kjøpt inn elektronisk tidtakingssystem gjorde målingene helt nøyaktige (og ingen mulighet for tyvstart). En del av oss var nok raskere i våre yngre dager, men alle klarte kravene. Assistentdommerne løp først noe som kalles Coda- test, og deretter fem 30 metere på under 5,3 sekunder, også dette gikk greit for alle sammen.

Så var det klart for «manndomsprøven», hvor både assistenter og hoveddommere løper 40 drag av 75 meter på under 17 sekunder. Denne er ny av året, og ryktene går på at mange har trent litt ekstra på grunn av dette. Det så jamen slik ut, dragene ble gjennomført i fin stil.

Neste gruppe ut var talentene og dommerne i 3.divisjon, samt de som skal gå som assistentdommere i 2.divisjon. Kravene her er, naturlig nok, noe strengere. 6,2 på 40 meter og 15 sekunder på 75 meter. Assistentene må løpe 30 meterne på 5,0 sekunder. Dette er ungdommen og det så lekende lett ut for de aller fleste. Her har det vært trent meget godt i vinter.

Sist, men ikke minst var det den desidert største gruppen, dommerne i 5. og 6.divisjon, og assistentdommerne i 4. og 5.divisjon. Her er tyngden (på flere måter) av dommerne samlet. Her sitter kommentarene løsest og stegene er nok litt tregere, totalt sett, enn resten av gjengen. At en forbipasserende lurte litt på om dette var «trim for eldre» ble tatt i mot med et smil og noen passende kommentarer tilbake til den godt voksne mannen som var ute og luftet sin lille «veskehund».

Dommerne her skulle løpe 75 meterne på 20 sekunder og 30 metere på 5,5 sekunder. Alle dommerne klarte det, meget imponerende.

For fotballen på Agder er det viktig at vi nå er så mange dommere at det kan settes fysiske krav for å kunne dømme seniorfotball. Dette har helt klart ført til at de fleste dommerne på alle nivåer har trent hardere og oftere og stiller bedre forberedt før sesongen enn tidligere. Dette må vi tro vil gi bedre prestasjoner på banen nå som sesongen snart er i gang. Dommerstanden gleder seg veldig til treningskampene nå er over og alvoret kan starte!

Aldri tidligere har så mange dommere i 5.- og 6. divisjon tatt fysisk test i NFF Agder.