12755193_10153980507045127_1652588839_oFor Maarten Vreugdenhil fra Astor FK i Trøndelag fotballkrets, var det en stor opplevelse da han han fikk dømme damefinalen i Deaf Champions League i futsal og bronsefinalen i herreklassen.

– Det var ærefulle oppdrag som betydde veldig mye for meg. Jeg hadde nok sjansen på å få dømme herrefinalen, men den røyk da Oslo DSK kvalifiserte seg til den kampen, forteller Vreugdenhil.

Andre året han er med

Astordommeren har spilt fotball i 28 år, vært landslagsspiller i døvefotball og spilte futsal i 10 år i Nederland.

– Futsallaget vårt, med et team bestående av døve spillere, har fem år på rad blitt seriemestere i futsal i den vanlige serien.

Som futsaldommer er han rangert i 1. divisjon Midt-Norge, og var også i fjor med under Deaf Champions League.

– Det var nok prestasjonene min i fjor som gjorde at jeg ble invitert til å være med i år også. Både dommerkomitéen til DCL og EDSO (European Deaf Sports Organization) var med å gjøre uttaket.

12722500_10153980507105127_1909638675_oVil være rollemodell

50-åringen opprinnelig fra Nederland, som har bodd snart åtte år i Norge, har selv sterkt nedsatt hørsel.

– Uten høreapparat er jeg i prinsippet døv. Men, jeg har litt hørsel på høyre øre, og med høreapparat kan jeg høre mye, og snakker bra og forståelig. Så jeg har aldri hatt kommunikasjonsproblemer med spillere, trenere eller ledere. Ved å bruke kroppsspråk, mimikk og tegnspråk forstår spillerne på banen godt hva jeg mener, blåser frispark for eller å gir gult kort for. Disse tre aspektene er det nødvendig for alle dommere å utvikle.

Han tror imidlertid unge fotballinteresserte med nedsatt hørsel nok holder seg unna dommergjerningen i frykt for at de ikke skal kunne kommunisere godt nok på banen. Det tror jeg ja, men jeg har ikke fått det bekreftet. Men, jeg håper jeg kan være en god rollemodell som viser at døve dommere kan lede kamper på ordentlig vis.

Klar for utendørssesongen

Med gode opplevelser fra Deaf Champions League, retter nå Maarten Vreugdenhil nå blikket mot det som skal skje utendørs. 

– Jeg har startet treningen for utendørssesongen, og førstkommende søndag skulle jeg være hoveddommer i en treningskamp i G19 på Orkanger. Men, jeg fikk nettopp en melding om at den kampen dessverre er avlyst pga frost på kunstgresset.

Og hva han liker best å dømme av futsal og fotball?

– Begge deler er fantastisk, avslutter Vreugdenhil.

-------------
Om du liker sakene på dommere.no, kan du støtte vårt arbeid med å promotere dommersaken ved å trykke på en reklame eller to her på nettsiden. Vi får i snitt et par kroner pr. reklameklikk, og dette er med å drifte denne dommersiden.