Etter flere episoder hvor spillere har omringet dommere for å påvirke disse i avgjørelsene, har nå det engelske fotballforbundet, FA, sendt brev til klubbene i de fire øverste divisjonene.

– Vi har sett en skremmende øking i denne type hendelser denne sesongen, og som følge av dette har vi sendt brev til klubbene for å minne dem på reglene og hvilket ansvar de har, sier styreleder Greg Dyke i FA.

I England kan FA opprette sak mot klubber om tre eller flere spillere oppsøker dommeren på en konfronterende måte. Både Chelsea og Everton har tidligere denne måneden fått bøter på 30 000 pund (ca. 360 000 kroner) for dårlig disiplin blant spillerne, men FA vurderer nå å øke bøtenivået, spesielt for klubber som som gjentar overtredelsen.

– Jeg mener det er spesielt viktig at profesjonelle klubber går foran som gode eksempler, slik at dette ikke forplanter seg ned på grasrotnivå og til aldersbestemt fotball, sier Greg Dyke.

Dommersjef i Norges Fotballforbund, Terje Hauge (bildet), sier til dommere.no at dette foreløpig ikke er en problemstilling i norsk fotball.

– Nei, men vi følger med på internasjonal fotball og trender. Vi har tema oppe på hver fagsamling for dommere. Beskytte spillet og beskytte seg selv som dommer, sier Hauge.

Han har et klart råd til alle dommere som opplever at det samler seg spillere rundt dem for å påvirke avgjørelser.

– Minst en spiller skal ha advarsel, er dommersjefens beskjed til både elite- og breddedommerne.