FairPlay viktig for kvinnerekruttering

0
797

dommerklikkDa NFF Agder nylig arrangerte månedens Fairplaykamp på Fevik i Grimstad, var det en 3. divisjonskamp for damer som sto på programmet. Med få kvinnelige dommere i kretsen, ønsket dommerkomitéen samtidig å slå et slag for de kvinnelige dommerne. Dermed ble det satt opp en kvinnelig trio til kampen mellom Express og Randesund. Amalie Leiknes fikk dermed med seg Anne Katrine Thomsen og Marianne Olsen som assistentdommere.

– Det er bra at vi nå også får startet med Fairplaykamper i Agder fotballkrets. Tanken om at både spillere, trenere og dommere skal ha respekt for hverandre og for spillet er svært viktig, noe Fairplaykampene kan fremheve, sier Leiknes.

Fungerte veldig bra

Opplegget rundt kampen var at spillere, trenere, dommere og en representant fra kretsens Fairplayutvalg møttes halvannen time før kampstart for en halvtimes Fairplaymøte. Der ble man blant annet enige om å gå til kampen med det for øye at man skulle opptre respektfullt, også om det skulle oppstå uenighet. Dommeren følte i etterkant at det var en målsetting som ble oppfylt.

– Jeg synes at det fungerer meget bra i praksis, og klubbene virket svært positive. Både før, under og etter kamp hadde vi en hyggelig tone med trenere og spillere, noe som viste tilskuerne og andre at FairPlay er noe vi synes er en stor del av fotballen. Det fremmer et viktig budskap, sier Leiknes.

NFF Agder er en krets med få kvinnelige dommere og Amalie tror FairPlay kan være en viktig faktor som kan være med å øke antallet.

– Jeg tror vi må fortsette å jobbe med Fairplaykamper for å kunne få med flere kvinnelige dommere. Dette er fordi det kan være skremmende å gå ut på en bane der man kanskje blir kjeftet på uten å nødvendigvis ha gjort en feil, og dette er noe kvinnelige dommere kan bli skremt av. Om vi setter fokus på FairPlay og er gode forbilder, blir det kanskje enklere å rekruttere fler kvinner. Det forebygger også at spillere, trenere og tilskuere kreker dommere. Det er mange som slutter fordi andre har mangel på respekt.

Benedicte Wroldsen (til venstre) og Emma Kristiansen.
Benedicte Wroldsen (til venstre) og Emma Kristiansen.

Gøy med økt fokus

For spillerne på de to 3.-divisjonslagene var det også en hyggelig opplevelse å delta på månedens Fairplaykamp.

– Vi var litt mer obs på Fairplay en det vi kanskje er til vanlig, sier Benedicte Wroldsen som er kaptein på Randesund.
– Og det hjalp, skyter expresskaptein Emma Kristiansen inn.

For budskapet fra Fairplayutvalgets representant om respekt og inkludering ble tatt godt i mot. Det gjorde også konstateringen på at seniorspillerne jo er forbilder for blant annet spillerne på J12, som var balljenter på kampen.
Når i tillegg Express virkelig hadde lagt seg i selen med å få til et arrangement med innmarsj, speaker og gratis kaffe for publikum, og kretsen sørget for at en ren dametrio dømte kampen, ja da ble det stort å spille kamp på Fevik.
– Det er veldig stort for oss spillere. Vi følte oss prioriterte, og det var gøy, sier Wroldsen.

Amalie vil til toppfotballen

Prioritert, ikke bare følte, men var Amalie Leiknes også. For det er ikke vanlig med trioer i disse damekampene, og i særdeleshet ikke kvinner i alle roller.

Dommeren, som har flyttet ned til Agder fra Oslo, har som mål å stabilisere seg i årets sesong.

– Det er viktig å fokusere på at jeg hver kamp skal gjøre mitt beste, men at jeg tar en kamp om gangen. Et mål i år er å kunne vise stabilitet. Jeg tror det da er viktig for meg å jobbe med mental trening og forberede meg godt før kamp. Jeg ønsker også å vise at jeg jobber hardt for å nå mine mål.

For hun legger ikke skjul på at ønsket er å komme seg videre opp i dommerpyramiden.

– På lang sikt vil jeg prøve å etablere meg i den kvinnelige toppfotballen, avslutter Leiknes.

smalt-fairplay