I kommende helgs serierunde vil spillerne på Hønefoss og Jerv oppleve å få dommere fra Finland på sin kamp i OBOS-ligaen. Jani Laaksonen (Foto:Teemu Hassinen) er satt opp som hoveddommer, og har med seg Riku Vihreävuori som en av assistentdommerne. AD2 og fjerdedommer er imidlertid norske.

– Jeg ser fram til å å komme til Norge igjen, og håper på en god kamp. Min coach fra UEFA CORE, Rune Pedersen, kommer sånn at vi kan ha en god samtale etter kampen. Begge lagene er imidlertid ukjente for meg, forteller Laaksonen til dommere.no.

Forventer bra nivå

Laaksonen startet sin dommerkarriere tilbake i 2000, og i fjor tok han steget opp på øverste nivå i Finland.

– Nå er jeg med I UEFA CORE, som er et kurs for talentfulle dommere på nasjonalt nivå, og kom nettopp hjem fra Sverige hvor det er holdt en åpen nordisk turnering for U17. I 2013 var jeg for øvrig med på samme turnering på Hamar. Vi hadde en flott samling med Terje, Jan-Petter, Øystein, Ole, Christian, Atle og Sigurd. Denne gangen møtte jeg to andre, hyggelige nordmenn i Per-Erik og Morten.

Søndag får han stifte bekjentskap med Isaak Beshevkin fra Oslo fotballkrets, som er AD 2 og Hans Petter Andersen som dømmer på tredjedivisjonsnivå i Buskerud og er fjerdedommer i denne kampen. Jani Laaksonen forventer for øvrig at det er godt nivå på kampen han skal dømme.

– Jeg har hørt at det vanlige nivået i norske kamper er bra, og at spillerne har gode ferdigheter. Det skal også våre høyt tempo, så det blir spennende å få dømme kampen.

Nordisk samarbeid

De spennende utfordringene ved å dømme seriekamper i et annet land, er kommet i stand gjennom et nordisk samarbeid.

– De nordiske fotballnasjonene har hatt en samarbeidsavtale over flere sesonger vedrørende dommerutveksling på nivå 2 (OBOS-ligaen) for herrer og nivå 1 (Toppserien) for kvinner. I høst vil vi få 4 nordiske dommere på besøk, og 4 norske OBOS-dommere skal på utvekslingskamper. I Toppserien vil vi få 2 nordiske dommere på besøk og 2 utvekslingskamper på våre toppdommere, forteller dommersjef i NFF, Terje Hauge.

dommere.no kommer tilbake senere i uken med stoff om to norske dommere som er tatt ut.

 

Tid Hjemmelag Bortelag Dommer Assistenter 4 dommer Veileder
16/08 1800 Hødd Levanger Mads Ahlsen Magnus TranholtChrister Jørgensen Krets Kåre Erlandsen
16/08 1800 Follo Bærum Petter Toppe Kenneth JohansenOdd Jarle Larsen Krets Rolf Mauritzon
16/08 1800 Hønefoss Jerv Jani Laaksonen
(Finland)
Riku Vihreävuori (Finland)
Isaak Beshevkin
Hans Petter Andersen Rune Pedersen
16/08 1800 Nest Sotra Bryne Rohit Saggi Atle LarsenIvar Askeland Krets Terje Berentsen
16/08 1800 Strømmen Fredrikstad Sigurd Kringstad Christian FalbachOle Johnny Løfald Krets Johnny Westby
16/08 1800 Åsane Ranheim Christian Moen Frode ØhlmheimMorten Ophuus Krets
17/08 1900 Kristiansund Sandnes Ulf Torkjell Trædal Helge MyklebustJørgen R. Valstadsve Anders Skorpen-Trøen Helge Aandal
17/08 1900 Sogndal Brann Trygve Kjensli Øystein YtterlandJim Dyb Krets Steinar Roland