Anniken Haugen fra Junkeren IK og Nordland Fotbalkrets, debuterte i Toppserien i fjor høst med kampen Medkila – Stabæk, og fikk ytterligere en kamp i kvinnenes øverste serie før sesongen var over. Nå er hun tatt inn fast blant toppseriedommerne, og kom nylig hjem fra sin første tur til La Manga som en del av Toppserieuka. Det ga mersmak.

– Det har vært en fin opplevelse. Jeg er glad jeg fikk mulighet til å dra, slik at jeg fikk kjent litt på nivået før seriestart. Det er jo bare Medkila som har lag fra Nord-Norge, men det er et stykke unna, så det blir lite treningskamper med toppserielag. Jeg har lært mye under denne turen.  Det har vært veldig gode veiledere og mange gode dommere som har kommet med innspill. Det har og vært en fin arena til å bli bedre kjent med de andre toppseriedommerne, forteller Haugen til dommere.no.

Intensiv uke

27-åringen likte godt hvor grundig man gikk igjennom kampene under oppholdet i varmen.

– Det er jo ei intensiv uke, med mye fotball, mange kamper og felles gjennomgang av alle kampene med videoklipp. Synes det har vært veldig lærerikt og ei fin gruppe hvor det har vært stor takhøyde. Jeg tror det er viktig for å utvikle seg videre.

Å få se seg selv på video, har vært særdeles lærerikt, og den prosessen er hun ikke helt ferdig med.

– Jeg har fått med meg video av kampene min, så de skal gjennomgås før seriestart.

Høyere tempo

Haugen har blitt tildelt oppgjøret Medkila – Kolbotn i første serierunde som går allerede søndag (29.mars).

– Det hadde jeg ikke regnet med, men jeg er glad for at jeg fikk den kampen. Jeg har en del sommerfugler i magen, men gleder meg til å komme i gang, sier hun.

Siden Anniken fikk en smakbit på Toppserien i fjor, vet hun litt om hva hun går til.

– Det er jo et høyere nivå, så det er stort sett det som kommer med det. Høyere tempo og raskere spill. Det krever i større grad at man er på riktig plass til riktig tid slik at man kan ta de riktige avgjørelsene. I tillegg så er det mer ramme rundt kampen og man må nok forberede seg litt mer til hver kamp enn tidligere.

Blir bare gøy

Målet for sesongen kommer egentlig av seg selv. Som fersk i Toppserien handler det om å etablere seg på et nytt nivå.

– Målet er først og fremst å gjøre en god sesong i Toppserien og etablere meg der. Jobbe med de forbedringspunktene som er, slik at jeg blir en bedre dommer.

Og på spørsmål om hvordan nervene kommer til å være når hun søndag løper inn på banen til kamp, er svaret klart.

– Det tror jeg skal gå bra. Hatt to kamper på La Manga slik at jeg har fått kjent på nivået før seriestart. I tillegg har jeg med meg assistentdommere, veileder og delegat som jeg kjenner godt, så det blir bare gøy, avslutter Anniken Haugen.