Det stilles stadig strengere fysiske krav til de som ønsker å dømme seniorfotball i NFF Agder. Denne helgen ble de nye testkravene ble lagt fram.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Fysisk coach i NFF Agder, Thor Håversen, la fram kravene for Agder-dommerne under høstsamlingen lørdag.

– Det er ganske store innskjerpinger, og man er nødt til å trene for å dømme seniorfotball, fortalte Håversen til de frammøtte dommerne.

Strengere for alle

Kretsen startet i fjor med krav om bestått løpstest for å dømme seniorfotball, og tilbakemeldingene fra lag og enkeltpersoner er positive. De fleste føler dette har ført til bedre dommere i kampene.

– Det handler jo både om å kunne være på rett sted til å ta avgjørelsene, og at man skal være klar i toppen også i sluttminuttene av kampene, sier Håversen.

Nytt av året er felles krav satt av NFF sentralt når det gjelder nivå 5 (4. divisjon). For Agder sin del betyr det et par sekunder mindre både på hvert løp og hver hvile på intervalldelen.

For kretsdommerne på herresiden er tiden den samme som i fjor, men man har økt antallet intervaller fra 32 til 40 i 5. divisjon og fra 20 til 24 i 6. divisjon (laveste nivå på herresiden).

Det har kommet noen reaksjoner på at man faktisk har strengere krav på 3. divisjon damer enn for 5. divisjon menn.

Det er strengere krav på alle nivåer.

Tøffere også for assistentene

Også assistentdommerne må legge seg i trening, og kravene skulle tilsi bedre trente assistendommere på de fleste nivåer.

NFF Agder har imidlertid god starthjelp til de av dommerne som trenger litt ekstra motivasjon. Dommerkomitéen har delt opp kretsen i tre, slik at hvert området har sine egne, ukentlige treninger. Disse skal være tilpasset slik at alle kan være med på øktene.

– Og det er et godt råd at man ikke tar pause nå fram til jul. Det er enklere om man holder treningene ved like hele veien, sier Thor Håversen.

 

Her er regionale trenerne som sørger for et tilbud til de dommerne som vil være med på ukentlige fellestreninger gjennom vinteren.