Kampen mellom Molde og Dinamo Zagreb ga et par episoder som er verdt å ta opp oss dommere i mellom.

For Vegard Forren ble utvist etter to gule kort, hvor det første kom i en situasjon hvor han selv får frispark. Hvorfor? Mest sannsynlig fordi han likevel protesterte fordi han ville at motstanderen skulle få gult kort.

Etzaz Hussain klarte etter alle solemerker samme bedrift, da han fikk et korrekt frispark mot slutten av kampen. Han ville at motstanderen skulle få gult, noe han fikk, men samtidig fikk Hussain det gule kortet også.

Om du leter i regelboka, finner du ikke teksten helt konkret for denne bestrafningen, men «ved ord eller handling viser seg uenig i avgjørelser» dekker i utgangspunktet godt nok.

For å finne det hele litt mer konkret her i Norge, må man inn i retningslinjene fra NFF foran årets sesong. Under punktet om usportslig opptreden står det i klartekst at en spiller som prøver å påvirke dommer til å gi kort til motstanderen, skal få en personlig sanksjon i form av gult kort.

Så er spørsmålet kanskje om dette er godt nok kommunisert ut til spillerne. Ja, kanskje vi til og med må spørre om det er godt nok kommunisert til dommerne…

 

Her er teksten hentet ut fra retningslinjene for 2015:

4. Usportslig opptreden

NFF er også opptatt av å beskytte spillet og dets idè og intensjon. Derfor må det påregnes større oppmerksomhet på usportslige forhold – og at dette vil medføre gult kort. Gjennom 2014 sesongen ble dette mottatt positivt av alle aktører, og vi håper enda sterkere fokus vil gi positive opplevelser. Viktig at dette etterleves med fasthet fra starten.

Spillere skal ikke røre ballen etter dommer har blåst. Dette vil oppfattes som å hindre rask igangsettelse og kan medføre gult kort.

I tillegg vil dette ha fokus og medføre personlig sanksjon i form av gult kort:

Spillere som åpenbart protesterer mot avgjørelser ved ord eller handling, og dermed undergraver dommerteamets autoritet
Spillere som oppsøker dommer eller assistentdommer fra distanse for å protestere
Sparke bort eller ta med seg ball etter dommer har blåst
Hindrer raske frispark ved å stille seg foran ballen. Spillere skal raskt ta avstand 9,15 m fra ballen.
Spillere som prøver å påvirke dommer til å gi kort til motstandere
Masseansamlinger (minimum 1 fra hvert lag)
Overdreven feiring ved scoring av mål (aggressiv feiring med klatring på gjerde, drakt over hode, etc.)