De store utenlandske ligaene tar grep for å heve respekten for dommernes arbeidssituasjon. Også her hjemme er det enighet om å bli flinkere til å følge opp med gult kort ved protester og usportsligheter.

– Vi har de siste to sesongene hatt stor fokus på å «beskytte spillet», forebygge for usportsligheter, protester osv. På våre fagsamlinger blir det diskutert og vi er enige om at dommerne kan bli flinkere med å følge opp disiplinært (gult kort) ved protester og usportsligheter i kampene, sier dommersjef i NFF, Terje Hauge, til dommere.no.

Vil hindre ukultur

Også i norsk fotball merker man en smitteeffekt av hva som skjer i de store ligaene og i internasjonale kamper. Samtidig er det fortsatt langt snillere tilstander i norsk toppfotball enn i ligaer nedover Europa. Hauge oppfatter derfor ikke det med protester som et problem i norsk fotball.

– Det er ikke et problem, men en utfordring med tanke på enkeltspillere. Det er viktig at protester og usportsligheter ikke får sette seg som en ukultur i norsk fotball.

Samtidig har det vært mer støy både i og etter kamp i Tippeligaen gjennom vårsesongen.

– Dette er min første sesong som Dommersjef og kan ikke sammenligne med tidligere sesonger. Men som tidligere toppdommer gjennom 20 år vet jeg at det er svingninger, og er enig om at våren har vært «bråkete» med for mange kontroversielle situasjoner som har påvirket kamputfallet. Dette skaper sterke ytringer, bråk og protester. De siste fire rundene har det gått meget bra, og våre meget dyktige toppdommere jobber hardt for å være i «flyt» sonen gjennom høstens kamper, sier Hauge.

Politisk avgjørelse

I England snakkes det nå om å kun tillate kapteinen på laget å kunne henvende seg til dommeren på banen. Personer dommere.no har snakket med, sier at det også har blitt snakket om i gangene til NFF på Ullevål. Dette er imidlertid et spørsmål Hauge ikke ønsker å svare på.

– Dette er et politisk spørsmål som andre må svare på, sier han.