Skulle du ønske at FIKS-fotball var litt mer brukervennlig? Da burde du sjekke ut nettsiden Morten Andersen-Gott har laget.  For nettsiden Dommer-FIKS kan gjør dommerhverdagen litt enklere når det gjelder administreringen.

DF-login

Du bruker ditt brukernavn og passord fra fiks.fotball for å komme inn i programmet.

Oversikt på dommerregningen

For å logge inn på siden bruker du samme brukernavn og passord som i fiks.fotball, men der slutter det meste av sammenligning. Dommer-FIKS inneholder nemlig et knippe nyttige funksjoner som de fleste dommere nok vil finne nyttige.

– Alle funksjonene som kommer er et resultat at jeg, som dommer, ser et behov som kan gjøre min hverdag enklere. Mye av det handler om gi dommeren mer informasjon ved å hente data fra flere kilder og samle dem et sted. Ting som værmeldingen som viser hva slags vær det er meldt på banen ved kampstart la jeg inn fordi jeg stadig sjekket yr.no før kamp. SMS-funksjonen kom fordi jeg alltid sender SMS til AD-ene mine før kamp, og fordi jeg synes det var klønete å kopiere ut telefonnummer, sier Andersen-Gott til dommere.no.

Den funksjonen Morten liker best, er oppfølging av dommerregninger. For om man dømmer mange kamper kan det være vanskelig å følge opp om alle har betalt. I enkelte kretser, slik som Agder, har klubbene inntil 30 dager på seg til å betale dommerregningen.

med-vaer

På oversikten om den enkelte kamp får du mulighet til å gå til reiseregning, sende SMS til AD’ene og se været på kampstedet.

– Den funksjonen jeg er mest fornøyd med, og som jeg synes flere burde bruke, er funksjonen for oppfølging av dommerregning. Her legger jeg inn dommerregninger ifbm med kamp. På den måten har jeg oversikt over alle regninger. Jeg har opprettet en egen konto i min bank for innbetaling av dommerhonorar. Denne har jeg knyttet SMS-varsel til, det tror jeg de fleste banker tilbyr nå. Når det kommer penger inn får jeg et sms-varsel. Da kan jeg gå inn på dommerregningen og markere den som betalt. På den måten får jeg en fin oversikt over alle dommerregninger, hvilke som er betalt og hvilke jeg burde purre på. Nå har jeg også akkurat lagt inn mulighet for å laste ned dommerregningen i formatet du kan skrive ut også. Slik at du slipper å fylle inn informasjon systemet allerede har, som kampinformasjon. Den vil også fylle ut informasjon om deg, dersom du har valgt å dele denne med Dommer-FIKS. Dette tror jeg blir veldig nyttig for dommere, det er hvertfall det for meg. Ellers er det mange som bruker funksjon for å få alle kamper direkte og automatisk inn i kalender på iPhone, Android, Windows phone, Outlook, Google Calendar og Calendar på Mac.

Utnytter ikke potensialet

Det hele begynte ved at man kun kunne komme inn på fiks.fotball.no gjennom Internett Explorer.

– Det startet med at jeg var litt stor i kjeften og sa til flere at jeg ikke forstod hvordan det var mulig å lage en løsning som ikke fungerer i andre nettlesere enn Internet Explorer. Og at dersom jeg hadde fått tilgang på dataene i FIKS skulle jeg ha laget en langt bedre løsning. Da ble det naturlig å følge opp og spørre NFF om det var mulig å få tilgang, det var det ikke. Da var alt interessen min såpass pirret at jeg bestemte meg for å forsøke å lage en løsning likevel. Utgangspunktet var egentlig bare at man skulle få en enkel tilgang til kampene man var tildelt på mobiltelefon og Mac.

I etterkant skal det i rettferdighetens navn sies at fiks.fotball har blitt bedre, men likevel mener Andersen-Gott at potensialet er så mye større.

DF-oversikt

God oversikt på kampene og mulighet til å trykke seg videre til mer informasjon.

– Fiks.fotball.no fungerer bedre nå enn den gjorde for noen år siden. Nå er det hvertfall mulig å logge på fra telefon, selv om brukeropplevelsen ikke er det helt store. Det er også mulig å legge inn data fra Mac. Når det er sagt så er fiks.fotball et trist skue for en som jobber profesjonelt som programmerer/utvikler. Jeg synes også det er synd at de ikke har benyttet muligheten de har, når de sitter med tilgang til alle dataene, til å krysskoble mer. Dette har jeg gjort hos meg der det er mulig, men jeg har ikke tilgang på de samme dataene så det er en del ting jeg ikke får gjort. Et eksempel på noe jeg gjerne skulle gjort, men som ikke er mulig er å hente ut informasjon om hvem som er hoveddommer i en kamp der det ligger ute ledig AD-oppdrag en annen ting som hadde vært nyttig hadde vært å hente ut kontaktinformasjon for lagene. Dette har jeg dessverre ingen mulighet til å løse på en god måte slik det er i dag.

Gratis for alle

Til tross for timene Morten Andersen-Gott har lagt ned i programmet, tar han seg ikke betalt for at folk bruker det.

– Det er vel flere grunner til at jeg ikke tar betalt. For det første får folk andre forventninger når man tar betalt. Eventuelle inntekter fra Dommer-FIKS ville aldri bli spesielt store så  da er det bedre å la dommerkolleger bruke den gratis og få en enklere hverdag. Slik det er nå har jeg ingen direkte utgifter knyttet til driften av Dommer-FIKS. Dersom dette skulle dukke opp hadde jeg nok tatt betalt. For meg er også Dommer-FIKS en fin arena for å lære meg nye ting. Når det er noe nytt jeg vil lære meg eller prøve ut, så har jeg en applikasjon med en del brukere der jeg kan eksperimentere. Faktisk har jobben jeg har gjort med Dommer-FIKS gitt meg mulighet til å snakke på konferanser i Norge og England.

Denne applikasjonen er for øvrig ikke den eneste dommerrelaterte applikasjonen Andersen-Gott har laget.

– Jeg har også laget en webapplikasjon for administrasjon av dommere til treningskamper som brukes av Oslo Fotballdommerlaug og Trønderlag Fotballdommerlaug. Den kan tas i bruk av flere laug forresten, så dersom noen som leser dette er interessert får de ta kontakt. Utover det har jeg ingen ideer, men det er jo sånn som plutselig dukker opp.

Fokus på kampledelse

Siden programmet er utviklet ut fra eget behov, så tar vi med at Morten Andersen-Gott er 3. divisjonsdommer i Oslo Fotballkrets. Dermed er det naturlig å spørre om hva som er hans mål for sesongen på banen.

– Jeg har fokus på kampledelse og management. Alle dommere har vel hatt kamper der de ikke har gjort noen direkte feil, men likevel ikke sitter igjen med følelsen av å ha hatt en god kamp. Mitt inntrykk er at dette ofte kommer av at man ikke har vært flink nok som kampleder, brukt riktige virkemidler til rett tid. Så mitt mål er å levere gode kamper gjennom god kampledelse gjennom sesongen. Dersom jeg gjør det er jeg godt fornøyd, og forhåpentligvis vil det også reflekteres i veilederrapporter og oppdrag, avslutter Morten Andersen-Gott.