Mandag kom meldingen om at Ole Gya (Helleland IL) gir seg som toppdommer når årets sesong er over. For de fleste var nok dette en overraskende melding fra en dommer som var i ferd med å etablere seg i Tippeligaen.

– Jeg har dessverre ikke lenger den motivasjonen som skal til for å være fotballdommer på dette nivået. Det er selvfølgelig veldig trist, men det var riktig for meg å ta dette valget nå. Jeg håper at dette kan gi andre den muligheten jeg har vært så heldig å få, sier Gya til dommere.no.

I meldingen som ble lagt ut på NFFs side, står det som i tittelen hos oss at Gya gir seg som toppdommer. Hva det konkret betyr at han kommer til å fortsette med innen fotballfamilien, er imidlertid ikke helt klart.

– Det er litt tidlig å si noe om hva fremtiden bringer. Jeg kommer uansett ikke til å forsvinne helt ut av dommermiljøet.

Og Gya legger ikke skjul på at det har vært en spennende reise fra han begynte som rekrutteringsdommer i 2004 og til de siste årene med 66 kamper i 1. divisjon og seks kamper i Tippeligaen.

– Jeg er takknemlig for alt det jeg har fått lov å oppleve sammen med gode kolleger og venner. Det er alle turene både i inn- og utland jeg kommer til å huske best, sier Ole Gya.

Det at Gya gir seg som toppdommer, betyr at en av dommerne som nok var tiltenkt stadig mer tillit i Tippeligaen nå blir borte fra norsk toppfotball.

– Det er synd for norsk fotball å miste en meget god toppdommer som Ole Gya, men likevel står det stor respekt av hans valg. Han var alltid godt forberedt, nøyaktig, seriøs og fikk full aksept fra spillerne på banen. Han hadde et stort potensiale med tanke på fremtiden. Når han slutter vil det åpne seg muligheter for andre spennende dommertyper i OBOS-ligaen. Vi ønsker Ole lykke til videre, sier NFFs dommersjef Terje Hauge, til fotball.no.