henrik2

Henrik Ingwardo klar til kamp. Her sammen med AD’ene Magnus Rem og Jan Roar Skogstad.

Akershus-dommeren Henrik Ingwardo er en av de «nye» regionsdommerne som skal lede kampene i Oddsenligaen, og allerede førstkommende lørdag skal han lede kampen mellom Raufoss og Nybergsund. Sist helg var han, og de andre regionsdommerne, på kurs i Oslo som en siste foreberedelse til sesongen.

– Det var hyggelig å møte kolleger fra hele landet og få godt faglig påfyll gjennom mange gode sekvenser. Det var også artig og inspirerende å høre noen av våre toppdommeres erfaringer og veien fra regionsdommer til der de er i dag, sier Ingwardo til dommere.no.

Testen en formalitet

Dommeren, som representerer Fet IL, føler de fikk en god blanding av faglig oppdatering, erfaringsutveksling og gode møter med kolleger på kurset.

– Dette er en god blanding foran sesongstarten.

I tillegg måtte han, i likhet med de andre på kurset, igjennom løpstesten. På spørsmål om han fant testen hard eller som en formalitet, er han klar i svaret.

– Det var en formalitet. Testen skal man klare uten problemer på det nivået vi er på, men alltid godt å komme forbi siste «hinder» før første serierunde uten problemer.

Om man leser treningsdagbok til Ingwardo vil man lett få oversikt på hva som skal til for å holde det fysiske nivået man burde i Oddsenligaen.

– Intervalltrening er for meg grunnbasen gjennom vinteren. I tilleg har jeg fast en gang i uken gjennom hele vinteren deltatt på treninger med u-gruppa i Akershus. Her har vi trent mye hurtighet og styrke og blitt kjent med mange nye og nyttige treningsformer. Christian Moen er vår fysiske coach, og han har gitt oss mange gode øvelser igjennom vinteren.

Egen mentor til hjelp

Da er det kanskje ikke så rart at løpstesten var en formalitet. I tillegg har Henrik Ingwardo forberedt seg på kampene som skal dømmes gjennom gode treningskamper.

– Sammen med min mentor, Glenn Due-Sørensen, har vi lagt opp et opplegg med mange gode treningskamper der jeg har fått matchet meg godt gjennom hele vinteren. For meg er det optimalforberedelse å ha jevnlig med gode kamper i løpet av pre-sesongen. Dette, i tillegg til faste treninger med utviklingsgruppa i AFK, så har jeg fått gode økter før sesongen starter.

– Ikke alle dommere kan skilte med egen mentor. Fet-dommeren er derfor glad for å ha Due-Sørensen på laget.

Det å ha en egen mentor som følger meg opp gjennom hele året er en viktig bidragsyter til at jeg når målene mine. Glenn er en person som gir klare tilbakemeldinger, og vi bruker mye tid på evalueringer av kamper, både i og utenfor sesong. Han følger meg jo mye tettere enn en vanlig veileder, og har fokus på detaljer og jobber systematisk med å gjøre meg bedre. Vi diskuterer og evaluerer igjennom hele året, noe som gjør at jeg har en trygg plattform for utvikling. Det er en blanding av utvikling både på og utenfor banen, noe som jeg de siste årene merker gjør noe med meg som både dommer og menneske. Mentor-ordningen har utvilsomt vært veldig viktig for at jeg har lykkes med de målene jeg har satt meg så langt, sier Ingwardo.

Ønsker å stabiliser seg

Mål har han også for sesongen 2015, og som ny i regionsgruppa er målet klart.

– Mitt mål for sesongen er å dømme jevnt godt i kampene jeg oppnevnes i og stabilisere meg som en god regionsdommer.

Og hva skal så til for å oppnå dette?

– Gjennom riktig fokus og gode forberedelser inn mot kampene – gjennomføre og ha jevne prestasjoner. Det, i tillegg til gode evalueringer gjennom hele sesongen, gjør at jeg tror målene mine for sesongen 2015 vil bli innfridd.

Om han blir bedt om å se tilbake på det han har vært igjennom som dommer for så å plukke ut en ting, er det lite som skiller Ingwardo med andre dommere på dette nivået.

– Uken på Norway-cupkurset var en flott opplevelse. Mange artige kamper, lærerike fagsekvenser og veldig godt samhold i gruppa. I tillegg er det artig å møte dommere igjen på regionsnivå nå, som jeg var sammen med på kurs i 2012. Jeg var så heldig å få dømme finale under Norway Cup, og den sammen med det faglige opplegget under uka, var en kjempefin opplevelse og erfaring å ta med seg i karrièren, avslutter Henrik Ingwardo.

Les også saken om Ali Al Hatem, som drømmer om cupfinalen