dommerklikkSøndag reiser en delegasjon fra Rogaland  til Tyrkia på treningsleir. Dette har blitt en årlig tradisjon, hvor stadig nye dommere får en drømmeoppkjøring mot sesongstart. Veileder og reiseleder Arve Fløysvik har klare forventninger når han forteller hva han forventer av turen.

– Sol og varme forhåpentligvis, samt trening og kamper. Vi vil bo på 5 stjernes hotell med gode treningsmuligheter. Dømme hovedsaklig lag fra NFF Rogaland som er nede, men kan også bli andre lag samt fra andre nasjoner. Kamplisten blir til mens vi er i Tyrkia, sier Fløysvik.

En gjestedommer

Vanligvis er det tre dommere fra NFF Rogaland som er med på turen. Litt kollisjoner med andre samlinger gjør imidlertid at man har funnet plass til en gjestedommer til årets tur.

– De som reiser er Ola Kellerhals, som har vært der før. Ellers er det Egil Bertheussen fra Troms som blir med NFF Rogaland i år og Kjetil Solhaug fra vår krets.

Sistnevnte sier det å kunne bli med til Tyrkia på treningsleir er et ettertraktet gode i kretsen.

– Jeg har inntrykk av at det er veldig gjevt å bli spurt. Det var iallefall veldig gledelig og motiverende for min egen del, sier Solhaug.

Fokus på detaljene

Selv om Kjetil Solhaug ikke har vært med turen før, har han blitt skissert opplegget, og har klare forventinger.

– Forhåpningen er å stå sterkere rustet før seriestarten enn man vanligvis har vært. Det har blitt skissert et opplegg hvor man blir filmet med gjennomgang etterpå og det har jeg ikke vært med på før. Har tro på at ved å få fokusert mer på detaljene i dommerutøvelsen vil jeg lære mer enn man typisk gjør av en veilederrapport hvor man ikke har mulighet til å ta med så mange detaljer. Og ikke minst ser jeg frem til å bli bedre kjent med kjekke dommerkolleger ved å være sammen med dem over tid og lære av deres måte å løse oppgaver på, sier Solhaug.

Den tette oppfølgingen vil forhåpentlig resultere i konkrete forbedringer.

– Håper særlig på å få grundig tilbakemelding på hvordan jeg fremstår på banen. Tenker at kroppsspråk og hvordan man fremstår ovenfor spillerne har mye og si for hvordan man selger en avgjørelse på banen. Hvis oppholdet f eks får luket bort ting som kan fremstå som arrogant vil det kunne hjelpe, sier 4. divisjonsdommeren.

Ikke rovdrift

Det er flere kretser som har et opplegg for sine dommere med treningsleire i utlandet. I noen tilfeller må da dommerne i aksjon både to og tre ganger daglig. Slik er det ikke med opplegget i Tyrkia.

– Vi må være fleksible, men det blir ikke noe rådrift på dommere. Slik det er nå er det satt opp fem kamper, men det kan bli flere, sier Arve Fløysvik.

Selv om Fløysvik er reiseleder, er en del av opplegget at dommerne selv også må bidra i planleggingen.

– Hoveddommer får i oppgave å styre dagen med: når våkne opp, frokost, hvile, trening, forbedrelser til kamp osv. Så blir alt evaluert samme kveld.

 

Utvikling og sosialt

Med gode treninger og fine kamper, håper Fløysvik at alle involverte tar med seg mye positivt hjem i forkant av sesongen.

– Dommerutvikling er hovedfokus den uken det pågår, så forhåpentligvis har de fleste med seg utvikling som HD og AD samt noen punker de kan jobbe videre med før sesongen starter opp og i sesongen. Ellers så blir det ei god uke med fysisk trening, da også utenom kampene. Vi legger opp løpet dag for dag, sånn at dommere ikke blir belastet for mye. Ikke minst er det sosiale også viktig, og vi som kommer hjem har bygget gode relasjoner, avslutter Arve Fløysvik.