dommere.no med et skråblikk:

Sommerferien er over for de tre øverste nivåene for herrefotballen, og det er kun et par uker til breddefotballen også starter opp igjen. Samtidig start de store ligaene i Europa og etter hvert også gruppespillet i Champions League og Europa League.

Er det en ting som er sikkert, så er det at spillere og trenere kommer til å protestere på dommeravgjørelser med alt fra små, irriterte rist på hoder til sammenstimling rundt dommeren for å klage sin nød. Dette var et av de store temaene i vår, og da spesielt rundt et par kamper i Champions League. Men, det er dessverre ikke uvanlig at flere spillere konfronterer dommere ved avgjørelser også i de lavere divisjoner.

Det har vært diskusjoner om man skulle gå til det skritt å forby vanlige spillere å kontakte dommeren for å sette spørsmålstegn ved avgjørelser, og at det kun er kapteinene som kan snakke med dommeren på et saklig nivå. Belønningen for å bryte dette ville vært et gult kort, noe som trolig ville ført til at antallet protester i en kamp ville sunket betraktelig.

Dommersjef Terje Hauge har sagt rett ut at dommerne har ryggdekning for å gi gult kort om de blir omringet av spillere som vil påvirke avgjørelser eller bestrafning, men det er lite som tyder på at det er slik dommerne følger opp i slike situasjoner. Det er synd, da konsekvent oppfølging fra en samlet dommerstand nok er det eneste som kunne virket så preventivt som man skulle ønske.

Fotball har respekt og Fair Play som grunnelementer, og det er et felles ansvar for fotballfamilien å sørge for at negative utviklinger snus. Derfor må det et samspill mellom klubber, ledere, trenere, spillere og dommere til for å skape en bedre arena for alle innen fotballen. Vi som dommere må ta vært ansvar og være ydmyke, mens spillere og trenere må slutte å oppføre seg som om dommerne er motstandere som skal testes til det ytterste.

Det finnes ikke en oppegående dommer som benekter at vi gjør feil på banen. Noen ganger små skjønnhetsfeil som man må ha fagkunnskaper for å oppdage, andre ganger regelbrudd eller feilvurderinger som blir avgjørende for kampen. Dette er en del av spillet, og handler om at alle aktørene der ute er mennesker. Forståelsen for at det nok blir gjort mindre feil om man behandler dommerne med respekt, er dessverre lav blant enkelte aktører.

dommere.no mener vi som dommere skal ha lav terskel for de som ikke har noe ønske om å behandle oss med verdighet. Selvsagt handler det ikke om at man skal jakte noen, men ha heller større forståelse for den ekte, spontane reaksjonen, enn drittslengingen. Og situasjoner hvor mer enn to spillere prøver å overta dommerrollen, bør løses ved at man trekker seg unna. Om de samme spillerne følger etter, så bør det gule kortet komme i været.

I mine yngre dager som dommer spiste jeg mye pasta før jeg skulle ut på kamp. Og om jeg visste at det var spillere som pleide å klage mye, brukte jeg alltid litt ekstra mye hvitløk i pastaen. Man kunne være fristet til å ty til enda mer drastiske løsninger. Nå er jo markeringsspray for ball og mur ved frispark på plass hos en rekke dommere. Kanskje vi skulle gjøre plass til en mild utgave av pepperspray på den andre hofta, så kanskje ikke spillerne ville stå så nærme for å protestere. Sjekk video her om hvordan det kan gjøres, for dommeren i finalen i Gold Cup var litt uheldig natt til mandag.

dommere.no er ikke en del av NFF. Meninger som skrives her er personlige betraktninger, og ikke offisielle tanker fra forbund eller krets.