Sivert Endestad Orheim (Foto: Stig Roger Eide) fra Florø er trolig landets yngste dommer som har deltatt i en seniorkamp. Søndag var han assistentdommer da Førde og Fyllingsdalen møttes i 2. divisjon for damer.

Det var lokalavisa Firda som først skrev om kampen, som ble dømt av onkelen Robert Endestad. Han er samtidig leder i Sogn og Fjordane fotballkrets.

Til vanlig dømmer han i egen klubb i 7’er- og 9’er-fotball, samt noen 11’er-kamper. Denne gangen fikk han lov å bli med da jeg dømte 2. divisjon damer, og han gjorde tingene sine godt. Det var nok noen som kikket litt rart til å begynne med, men da vi var i gang og folk så at han har god flaggbruk og riktige avgjørelser, får han respekt for jobben han gjør, forteller onkelen.

Har bestått kravene

I forhold til kravene andre dommere må igjennom før de dømmer kamp, står ikke Sivert tilbake for noen. Han har gjennomført både teori- og løpstesten.

På teoriprøven hadde han alt riktig, mens han på løpinga hadde godkjent 4. divisjonstest.

Det betyr ikke at 12-åringen fra Florø nå vil bli å finne fast på denne typen oppdrag.

Jeg snakket med ham om det i bilen. Han er så ung at det er viktig at vi tar det litt forsiktig. Derfor skal vi prøve å bygge ham opp sakte men sikkert. Også er det jo alfa omega at en så ung dommer er med mentorer som gir trygghet. Men, jeg ser ikke bort fra at det kan være at han blir med med igjen i løpet av høsten, sier Robert Endestad.

Tidlig med fløyte

Sivert har nærmest vokst opp i sportsmiljøet i Florø. Moren var håndballtrener, så han var ikke mange årene da han først  dømte håndball, og deretter fotball.

I år spurte han om å få være med på rekrutteringsdommerkurset, og selv om det egentlig er for tidlig, fikk han lov. Han kan jo ikke bli autorisert dommer før om tre år.

En episode før jul i fjor, sier imidlertid litt om hvor høyt unggutten setter dømmingen.

Han ringte meg i november og lurte på om jeg hadde kjøpt julegave til ham allerede. Da jeg sa nei, sa Sivert at han ønsket seg linjeflagg. Det må vel kunne sies å være litt uvanlig.

Drømmer om England

Sivert selv bekrefter da også at han liker det å dømme fotball veldig godt.

Jeg liker godt å dømme fordi alle sammen respekterer meg, og jeg får masse skryt etter kampene. Men, det kan være vanskelig å bestemme seg der og da når man får en vanskelig situasjon.

Og selv om han er minst på banen når han dømmer kampene, er drømmene store.

– Drømmen min er å bli toppdommer i engelsk fotball, sier Sivert Endestad Orheim.