For klubber som finner det vanskelig å rekruttere kvinnelige dommere, kan det være en tanke å se til Bækkelaget SK i Oslo. Kommende serierunde i Toppserien har tre kamper som ledes av dommere fra nettopp Bækkelaget SK, når Cathrine Eide, Emilie Rodahl Dokset (bildet) og Elisabeth Thoresen har hver sin kamp. Dommerkontakt i klubben, Rudi Martinsen, mener dette har skjedd tidligere.

– Faktisk så tror jeg ikke det er første gangen vi har tre hoveddommere ute i samme Toppserie runde, men det har nok ikke skjedd ofte.

For Oslo-klubben har lang tradisjon på å ha gode, kvinnelige dommere.

– Vi har hatt flere Toppseriedommere i klubben i mange år med Monica Larsen og Cathrine Eide som de som har vært med lengst. Nå har Monica valgt å gi seg med dømmingen og i stedet gå over på veiledersiden, og Cathrine har flyttet til Buskerud fotballkrets, men samtidig så har vi de siste årene fått inn både Ann-Wenche Kleven, Emilie Rodahl Dokset og Elisabeth Thoresen, som gjør at vi fortsatt er meget godt representert på dommersiden i Toppserien.

Sidestiller dommerne

Hva som gjør at Bækkelaget tiltrekke seg så mange dommere, har ikke Martinsen noe enkelt svar på.

– Jeg tror og håper at det er fordi vi faktisk ser på dommerne som en ressurs i klubben og i fotballen. For oss er dommere idrettsutøvere på lik linje med fotballspillere, håndballspillere og skiløpere, og i BSK så sidestilles en dommer derfor med en utøver i diskusjoner rundt utmerkelser og annet. For eksempel så ble Monica Larsen utnevt til årets BSK medlem i 2008 pga hennes prestasjoner i dommergjerningen og hun har også mottatt klubbens nest høyeste utmerkelse på bakgrunn av sine idrettslige prestasjoner.

I tillegg knyttes det mange kontakter under Norway Cup, som også for dommerne er en flott møteplass.
– Jeg tror at alle dommerne i klubben har eller har hatt roller i Norway Cup, enten som dommere eller gjennom arbeid i Dommeravdelingen, og blir da kjent med klubben den veien. I tillegg er vi som sagt veldig stolte av dommerne våre, og vi nøler derfor ikke med å trekke de frem i lyset og fortelle om dem. For oss er det veldig kult at klubben er representert i toppfotballen både på dame- og herresiden i toppfotballen.

Tilretteleggingen er viktig

Hva kan så andre klubber lære av Bækkelaget? Rudi Martinsen tror tilrettelegging på riktig nivå er noe av svaret.

– Som dommerkontakt så tror jeg det viktigste er å finne den rette balansegangen i forhold til hva klubben kan gjøre for de enkelte dommerne og hva dommerne selv ønsker og har behov for. For flere kan det være nok å vite hvem de faktisk kan kontakte i klubben for å få refundert utstyr og lignende, andre kan ha behov for litt starthjelp i forhold til rutiner rundt kamprapporter etc.

Samtidig ønsker ikke klubben å trå for langt inn på områder andre har ansvar for.

– Vi er veldig oppmerksom på at for dommere så vil den faglige tyngden og oppfølging ligge hos forbund og krets, dette gjelder spesielt for toppdommerne og nivåene rett under. Da må klubben heller forsøke å legge til rette slik at dommerne kan få enda litt bedre forutsetninger til å bedrive dommergjerningen enn hva de kanskje ville klart selv. Hos oss har vi f.eks stipendordninger som klubben deler ut til idrettsutøvere på nasjonalt nivå. Dommerne faller som sagt inn under denne kategorien, og kan da søke om stipend til f.eks utstyr (pipflagg m.m.), ekstra treningsopplegg osv.

Dommerne gir tilbake

Det hele er imidlertid ikke en enveis sak, hvor dommerne står for seg selv men med støttefra klubben. Tvert i mot, prøver man etter beste evne å la dommerne bli en naturlig del av klubben på flere plan.

– Det er viktig at vi forsøker å benytte oss av den kompetansen som dommerne faktisk besitter. Dette er noe vi som klubb ønsker å bli bedre på gjennom samlinger med dommerne, og ikke minst gjennom det å høre hva dommerne selv ønsker å bidra med. Vi tror nemlig at flere av dommerne gjerne kan tenke seg å bidra inn i klubb på ulike områder. Det kan være gjennom å holde kurs, følge opp klubbdommere med mer. Her tror vi at vi har mye å hente, men det må selvsagt skje på dommernes premisser. På denne måten kan dommerne også få mer klubbfølelse, og bli en del av et større fellesskap noe som vi også håper kan gi dommerne noe, sier dommerkontakt Rudi Martinsen i Bækkelaget SK.

Det gjøre oppmerksom på at Cathrine Eide har meldt overgang til Skiold fotball, og at overgangen var i orden etter at dommeroppsettet for runde gikk ut. Det betyr at hun dømmer for Skiold fotball fra og med denne serierunde. Dette avsnittet sto ikke i den opprinnelige saken som ble lagt ut tidligere i uken.

Oppsettet for runde 16

FIFA-dommer Marte Sørø dømmer toppkampen mellom LSK og Avaldsnes. Dersom ikke Avaldsnes vinner denne kampen, vil trolig seriegullet være avfjort. Da har LSK i så fall ti poengs ledelse med seks serierunde igjen. Med Avaldsnes-seier vil forspranget i stedet være kuttet ned til fire poeng.

Lørdag 5. september klokken 17:

Medkila – Sandviken
Sted: Harstad stadion
Dommer: Cathrine Eide, Skiold
Assistentdommer 1: Andreas Bjerkeng, Landsås, FK
Assistentdommer 2: Michael Wikestad Pedersen, Landsås, FK
4. dommer: Knut Børre Walquist, Landsås, FK
Dommerveileder: Kjell Brækkan, Innstrandens IL
Kampdelegat: Sjur Olav Kortgaard, Mjøndalen IF

LSK kvinner – Avaldnes
Sted: LSK-hallen
Dommer: Marte Sørø, Molde FK
Assistentdommer 1: Ann-Marie Sjøvika, Brandval IL
Assistentdommer 2: Sonia Khan, Nordstrand IF
4. dommer: Magnus Muri Nygren, Strømmen
Dommerveileder: Monica Larsen, Bækkelagets SK
Kampdelegat: Knut Westly, Haslum IL – Fotball

Søndag 6. september klokken 14:

Stabæk – Klepp
Sted: Nadderud stadion
Dommer: Elisabeth Thoresen, Bækkelaget SK
Dommerveileder: Vibeké Larsen, Tromsø IL
Kampdelegat: Trond Henry Tengesdal

Søndag 6. september klokken 15:

Arna-Bjørnar – Amazon Grimstad
Sted: Arna Idrettspark
Dommer: Emilie Rodahl Dokset, Bækkelaget SK
Assistentdommer 1: Christer Solheim Jørgensen, Bergen Nord, FK – Fotball
Assistentdommer 2: Bjørn-Ketil Olsen, Hovding, TIL
Dommerveileder: Egil Flo, Ny-Krohnborg IL
Kampdelegat: Kjetil Næs, Rosendal TL

Kolbotn – Røa
Sted: Sofiemyr stadion
Dommer: Ifeome Kulmala, Finland
Assistentdommer 1: Jenni Mahlamäki, Finland
Assistentdommer 2: Malin Frantzen Øiseth, Fet
4. dommer: Fatemeh Zangeneh, Nordstrand IF
Dommerveileder: Bente Ovedie Skogvang, Elverum Fotball
Kampdelegat: Ole Andreas Glette, Vard Haugesund, SK

Søndag 6. september klokken 16:

Trondheims-Ørn – Vålerenga
Sted: DnB Arena
Dommer: Tone Lise Berghøi, Hauerseter IL
Assistentdommer 1: Line Cathrine Nymoen, Kolstad Fotball
Assistentdommer 2: Marit Buhaug Folstad, Buvik IL – Fotball
4. dommer: Tore Hoffstrøm, Kolstad Fotball
Dommerveileder: Stig Rune Krokdal, Orkanger IF
Kampdelegat: Wenche Westberg, Kjelsås IL – Fotball