Norges Fotballforbund tar ingen sjanser når antallet lag som kan bli cupmestere for herrer skal reduseres fra 32 til 16. Dommerne på de to øverste nivåene er i sving i denne cuprunden, og tirsdag var det Ole Gya (Foto: Odd Løvset, Hordalandsfotball) som ledet kampen Fyllingsdalen – Molde.

– Det er alltid veldig moro å få være en del av cupkampene som arrangeres rundt om i landet. Det er en ekstra spesiell atmosfære i disse kampene, det er folkefester på sitt aller beste, sier Gya til dommere.no.

På vei opp i Tippeligaen

Gya, som dømmer for Helleland IL i Rogaland, er en av dommerne som er i ferd med å ta skrittet opp fra OBOS-ligaen til Tippeligaen. Debuten kom allerede i fjor høst med kampen Sarpsborg 08 mot Stabæk. Sist helg kom kamp nummer to på øverste nivå, da han dømte Bodø/Glimt – Mjøndalen.

– Jeg har jobbet målrettet mot å få bli en del av den faste gruppen som dømmer i Tippeligaen i flere år. Dette krever hard jobbing både på trening og i kamper. Forberedelser og evalueringer av kampene er utrolig viktig i veien videre. Man lærer nye ting hele tiden og man må være ærlig med seg selv for å utvikle seg videre som dommer.

For nye nivåer krever alltid at også dommeren tar nye steg.

– Den største forskjellen mellom kampene i OBOS-ligaen og Tippeligaen er ofte tempoet. Man må være enda mer skjerpet for å få med seg hva som skjer.

Knallhard jobbing

Nå er det bare for Ole Gya å vente spent på kommende dommeroppsett, for å se hva som kommer av kamper i Tippeligaen eller OBOS-ligaen. Og til unge dommere med samme drømmen, har han gode råd på veien.

– For unge dommere er det viktig å ha troen på seg selv. Man må være målrettet og sette krav til seg selv. Knallhard jobbing hver eneste dag må til for å bli best mulig. Alle kan klare det hvis man er sterk nok i troen på det man holder på med, avslutter Gya.