Tekst og foto: Trond Gausemel – Hordalandsfotball.no

dommerklikkBergensværet siger over byen, men inne på Galleriet er varmt og lyst. På vei opp rulletrappen kommer den unge dommeren jeg skal snakke med i blå jakke og bukse. Vi finner et bord, setter oss ned med litt mat og drikke og starter med å snakke litt om løst og fast. Etter hvert styres samtalen inn på det vi egentlig kom for – hans dommerkarriere og fremtidsplaner.

Hvem er Ruben Haugland?
Ruben Haugland er 25 år, gift med Lene Marie, og sammen bor de på Gyldenpris. Han har dømt for Tertnes Fotball Herrer siden 2008, og er i sesongen 2016 rangert som hoveddommer i PostNord-ligaen.

Til tross for noen spennende år som spiller på smågutte- og guttenivå, innså han snart at trening og kamper tok for mye tid, og drømmen om å bli toppspiller var nokså urealistisk. Han fattet interesse for fotballdømming i stedet, og sammen med barndomskameraten Espen Stokke tok han dommerkurs. Espens far, Bjørn var en viktig pådriver for å få guttene med og han var også kursholder da guttene tok klubbdommerkurs. Espen var ivrig, mens Ruben var litt lunken i starten. «Det som egentlig holdt meg inne var rollen som assistentdommer, noe jeg trivdes med. Jeg dømte mange kamper sammen med dommere som Bjørn Tore Tvedt, Bjarte Sandal og Sindre Helgheim på denne tiden,» sier han.

Foto: Trond Gausemel

Foto: Trond Gausemel

Stegene oppover
I 2011 var Haugland rangert i 5. divisjon og samtidig stasjonert på Haakonsvern under førstegangstjenesten. Det gjorde at dømmingen ble en viktig hobby og bidro til at han ble værende i dommermiljøet. Høsten 2012 dro han et år på skole på Sørlandet, og her ble det lite dømming, men lysten kom snikende tilbake da han dro hjem igjen til Bergen sommeren 2013.

I desember samme år fikk han en hyggelig tekstmelding fra dommer- og klubbkollega Adrian Gjendemsjø som var på dommersamling. Haugland ble gratulert med opprykk til 4. divisjon som dommer og 2. divisjon som assistentdommer.

«Jeg tror nok dette på mange måter var vendepunktet i dommerkarrieren min. Det var da jeg bestemte meg for å satse,» sier Haugland.

Foto: Trond Gausemel

Foto: Trond Gausemel

Utviklingsgruppen
Foran sesongen 2014 ble Ruben en del av en utviklingsgruppe bestående av han selv, Trygve Føreland Pedersen og Marius Krossøy. Kai Erik Steen og Tom Harald Grønevik gjorde en meget god jobb som ansvarlige for gruppen. «Dette er kanskje den sesongen i min karriere der jeg har hatt brattest læringskurve. Jeg lærte mye om praktisk og taktisk dømming, kriterier og samarbeid.» Haugland forteller også at han i løpet av denne sesongen ble tryggere i rollen som kampleder. Likevel var han noe overrasket da beskjeden kom på høsten om at han skulle rangeres i 3. divisjon året etter siden han hadde dømt et beskjedent antall kamper i 4. divisjon.
Knalltøff debut
2015 ble også et spennende år. Debuten i 3. divisjon ble knalltøff. Et tøft og prestisjefylt mellom to lokale lag endte i åtte gule kort. «Jeg merket tidlig i kampen at spillerne på de respektive lagene ikke var særlig glade i hverandre,» minnes han. Det største høydepunktet i løpet av sesongen var utvilsomt å få være en del av det første kullet på NORCORE trinn 2 på Norway Cup. Ruben skryter av opplegget der deltakerne blant annet fikk overvære Tippeliga-kamper med teamene til Tom Harald Hagen og Svein Oddvar Moen, samt gjennomgang med dommerne i etterkant. På høsten fikk han også med seg en utvekslingskamp i Sogndal mellom Sogndal 2 og Stryn.

Foto: Trond Gausemel

Allerede et minnerikt år
Sesongen 2016 har allerede bydd på spennende opplevelser for Ruben. Sammen med Sondre Brudvik, Elias Haugen, Rene Nordvik og veileder Petter Toppe var han i Tyrkia på tiltak i påskeuken. «Et vellykket tiltak på alle måter som jeg håper og tror kretsen vil videreføre i fremtiden,» sier han. Dommerdebut i 2. divisjon og cupen, samt AD-oppdrag i OBOS-ligaen (i kampen mellom Åsane og Ull/Kisa) har det også blitt i løpet av våren.

«Fotballdømmingen hjelper deg også til å utvikle gode personlige egenskaper,» sier Haugland som legger til at spesielt faren har trukket frem dette som en viktig grunn til å støtte sønnen i dommergjerningen. «Det er også kjekt å være en del av lokalfotballen og det gode miljøet i fotballkretsen. NFF Hordaland er et godt sted å utvikle seg og jeg vil trekke frem dommerne på de øverste nivåene som er flinke til å bidra inn mot dommere på breddenivå og utviklingsgrupper. Nivået på breddefotballen er såpass bra at vi får god matching også.»

«Det er ikke unaturlig i en såpass stor krets at man får et nærmere forhold til noen dommerkollegaer enn andre. Det har hjulpet meg veldig gjennom jevnlig kontakt, at vi ser hverandres kamper, evaluerer og diskuterer situasjoner fra fotballverden.»

Jeg spør også om han har noe negativt å peke på i dommermiljøet. «Det aller meste er positivt. Det gode miljøet blir ofte trukket frem – og med rette. Likevel er det sånn at vi er en stor dommergruppe med dommere på alle nivåer og ulike personligheter. Noen ganger bør vi nok tenke litt gjennom hvordan vi omtaler kollegaer, som vi tross alt er, bak ryggen på hverandre. At vi i utgangspunktet har et godt miljø skal vi ikke ta for gitt. Det kommer ikke av seg selv.

Hva med oppmerksomheten som følger med jobben?
Jeg spør Ruben også om hva han tenker om økt oppmerksomhet og forhold til media. Han svarer fornuftig: «Vi må stå for det vi gjør, men samtidig tørre å være ærlige og ydmyke og ha en god dialog med de som er rundt. Vi skal selvsagt skjerme oss fra ting det som trekker energi og er usaklig, men vi har lite å tjene på å gjemme oss helt bort. Det handler om gjensidig respekt og folkeskikk.»

Har du noen tips til andre unge dommere som har ambisjoner?
«Det å ha god regelkunnskap og fotballforståelse i bunn er alltid en fordel, men først og fremst handler det om hvor mye du er villig til å investere. Alle kan ikke bli toppdommere, men mange kan komme ganske langt med rett innstilling. Lær deg regelverket, tren godt, løp test, møt opp på samlinger, ta forfallskamper og vis at du er interessert. Tenk gjennom hvordan du fremstår både på og utenfor banen.

Da takker jeg for intervjuet og vi tar noen bilder før vi skilles igjen og jeg er sikker på at han snart blir å se i toppen som en god representant for krets og forbund.

Denne saken ble først publisert på Hordalandsfotball.no