Et møte med fotballdommeren Kato Eliassen fra Agder, er en artig opplevelse. For ta det du finner av ferdigstøpte former og prøv alt du kan. Kato passer garantert ikke.

Blant annet dømmer han ikke bare fotball. Det i seg selv er ikke så oppsiktsvekkende, men det er ikke så mange som er dommer i tre forskjellige ballidretter.

– Jeg har dømt fotball i ca. åtte år, begynte med innebandydømming for tre år siden og håndballdømming i fjor, forklarer han til dommere.no.

Alle like viktig

Grunnen er enkel, i hvert fall i følge ham selv.

– I sommersesongen har jeg fotball mens sesongen for håndball og innebandy starter når fotballen er over. Det er greit å ha aktivitet året rundt, spesielt når jeg ikke driver med andre idretter selv.

Og på spørsmål om hvilken av idrettene han prioriterer høyest, blir han mer diplomatisk enn det han er til vanlig.

– Av hensyn til at ingen av dommerkomitéene skal bli furtne, så er alle like viktige. Men, jeg trives best med fotball.

Visse likheter har man da også mellom de forskjellige idrettene han dømmer.

– Som for eksempel når det gjelder bestrafning. Har du ikke sjanse på ball, og bare tar mann, så blir det to minutter i innebandy på samme måte som det blir gult i fotball.

Ufrivillig kjendis

Sist sesong ble Eliassen litt ufrivillig kjendis på i lokalpressen og en hovedstadsavis, da han som dommer var sistemann på ballen før den gikk i mål. Dommere som scorer er heldigvis ikke noe man opplever ofte.

– Ja, det var en morsom greie som alle heldigvis tok med et smil. Da jeg så ballen i mål etter den hadde truffet meg, følte jeg at tiden sto bittelitt stille. Jeg merket publikum og spillere ble helt stille og alle øynene var rettet mot meg. Jeg bøyde hodet mitt ned og pekte mot midten for å markere at det var mål. Heldigvis var det andre laget i fairplay-modus og lot motspillerne går frem å score. Dagbladet ringte til og med og skrev om det. Det ble ikke så mye oppstyr, men har fått tilbud om å få begynne på noen lag som spiss.

Med alt av kamper skulle man tro det ikke ble tid til stort annet enn dømming. Men, han har en hobby til som innebærer kort og sjetonger.

– Jeg spiller litt poker. Det er den andre hobbyen min. Og jeg vant Arendalsmesterskapet i poker i 2015.

Skeiv og trygg

Nå kunne man avsluttet historien om Kato Eliassen der. Men, det er vanskelig å beskrive ham uten å ta med at Kato er både skeiv og trygg. Det til tross for at fordommene fortsatt lever godt i norsk fotball.

– Ja, de gjør det, og det tror jeg ikke vi blir kvitt. Jeg vet om flere skjulte spillere og dommere, og det er jo slik at mange fortsatt er og vil være i skapet.

Selv har han imidlertid fokus et helt annet sted. For snart blåses sesongen 2016 i gang på fotballbanene rundt om på Agder, og mange av stedene vil få besøk av Eliassen også denne sesongen.

– Nå er jeg inne i siste fasen av innebandy- og håndballsesongen, og gleder meg veldig til fotballen er i gang igjen. Mest av alt gleder jeg meg til å dømme fotball sammen med dommerpartneren jeg har i innebandy og snart i håndball, Joachim, og til å se hvordan vi kan utvikle oss som team. Også gleder jeg med selvfølgelig til alle de kjempegode avgjørelsene som skal bli tatt, avslutter Kato Eliassen.

 

Om du liker sakene på dommere.no, kan du støtte vårt arbeid med å promotere dommersaken ved å trykke på en reklame eller to her på nettsiden. Vi får i snitt et par kroner pr. reklameklikk, og dette er med å drifte denne dommersiden.