Spillereglene i fotball er i ferd med å bli grundig revidert. Et dokument på 22 000 ord, er kuttet ned til 12 000 ord. Samtidig er reglene også omskrevet, og til dels endret.

Tidligere toppdommer David Elleray har skrevet den reviderte versjonen, og han håper reglene ikke lengre vil være så åpne for tolkning som de har vært.

– Vi prøver å hjelpe med de situasjonene som har en tendens til å oppstå ofte og som er spesielle, sier Elleray til Associated Press.

Pressebyrået lister opp en rekke områder hvor The International Football Association Board denne uken ga sin godkjennelse til endringer. Disse vil tre i kraft etter at IFAB vedtar endringene under sitt årlige hovedmøte i begynnelsen av mars.

  • Avspark skal nå kunne tas i hvilken som helst retning så lenge ballen er i bevegelse.
  • I framtiden kan dommeren gi rødt kort til spillere også før kamper fra det tidspunktet dommeren har gjennomført inspeksjon av arenaen. Lagene kan i så fall sette inn en av innbytterne som står på kamprapporten, men mister et innbytte.
  • Der en spiller blir skadet i en hendelse som medfører gult eller rødt kort til motspilleren, kan han bli værende på banen etter en rask behandling. – Det har alltid virket urettferdig at laget som er skyldig i hendelsen får spille 11 mot 10, sier Elleray.
  • En spiller som er ute for å skifte utstyr kan nå bli kontrollert av fjerdedommer eller assistentdommer, og komme inn igjen under spillets gang.
  • Dersom to spillere er på utsiden av banen som en naturlig del av spillet, og den ene holder den andre for å hindre ham å komme inn, skal det ikke lengre være dropp men frispark på sidelinja eller dødlinja. Dersom det er på innsiden av straffefeltet skal det være straffespark.
  • Om et lag har en spiller utvist skal det andre laget fjerne en av sine spillere under straffesparkkonkurranse slik at de stiller med likt antall spillere.
  • Indirekte frispark ved offside skal tas der den straffbare offsiden blir begått. Dette gjelder også om spilleren kommer fra offside men begår forseelsen på egen banehalvdel.
  • Det blir tillatt med klubblogo på hjørneflaggene.
  • Bruk av fornuft, slik at man kan spille kampene selv om det er mindre brudd på lovverket, men at det rapporteres kampens myndighet i etterkant. Som for eksempel at man i en breddekamp/kamp på grasrotnivå ikke avlyser kamp på slike forhold som manglende hjørneflagg.