Espen Eskås (til høyre på bildet) og Jim Dyb er de neste to ut i det nordisk utvekslingssamarbeidet på dommersiden. De to skal førstkommende torsdag dømme finsk fotball, og er naturligvis spente på hva turen og kampen vil gi.

– Det er moro å få lov til å representere NFF på utvekslingskamp i Finland. Tidligere har jeg vært i Danmark på samme tiltak og vet at vi høster god erfaring som vi tar med oss videre. Disse kampene byr på utfordringer og elementer vi ikke nødvendigvis er vant til fra OBOS-ligaen og Norge, fortelle Espen Eskås til dommere.no.

Utviklende prosjekt

Det er Espen som skal dømme kampen mellom Haka og Ekenäs IF i det som er nest øverste nivå i Finland. Også assistendommer Jim Dyb har vært med på tilsvarende utveksling tidligere.

–  Jeg har vært på lignende tiltak for ett par år siden med Kai Erik Steen i København. Å få en utvekslingskamp er spennende, og viser at man har levert gode dommerprestasjoner gjennom året. Slike kamper er med på å utvikle deg som dommer gjennom at man får oppleve andre kulturer, enn i den hjemlige seriene, sier Dyb.

De to har hatt hele sommeren på å glede seg til utvekslingskampene.

– Vi fikk beskjed i starten av sommerferien om at vi var tatt ut til å dømme utvekslingskamper, sier Eskås.

En litt uvanlig helt vanlig kamp

Som alle de andre som har reist ut på utveksling denne sesongen, er bækkelagsdommeren klar på at han reiser til Finland for å dømme en helt vanlig fotballkamp.

– Men, det er klart at språket vil kunne by på noen utfordringer. Derfor blir det viktig å ha et tydelig og godt kroppsspråk som kan supplere den verbale kommunikasjonen.

Da er det godt å ha med seg drøye 11 års erfaring som dommer.

– Jeg begynte å dømme fotball i 2004. Det var en kollega av min far som introduserte meg for dommergjerningen og bidro til at jeg kom i gang. Jeg spilte fotball som alle andre, men noe talent hadde jeg vel strengt tatt aldri.

Dyb, som kommer fra Valder IL på Sunnmøre, gikk i sin fars fotspor da han begynte som dommer i 2006. Det at han etter hvert valgte å satse som assistentdommer, er litt tilfeldig.

– Det startet med at det vart ett forfall til Jet-tuneringen på Hamar i 2010, som endte med jeg fikk reise. Jeg gjorde tingene veldig godt, og fikk finalen som AD. Etter denne opplevelsen gikk jeg all in for å satse som AD, sier Dyb.

Presterer og feiler sammen

Nå er de begge godt etablert i OBOS-ligaen, og jakter hele tiden på bedre prestasjoner.

– For meg er det motiverende å hele tiden ha fokus på utvikling og detaljer. Bli litt bedre fra kamp til kamp. Samtidig er det ingen ting som er bedre enn å lykkes sammen som et teamet. Vi presterer og feiler sammen, sier Espen Eskås, som er del av en stor og god dommergruppe i Bækkelaget SK.

Jim Dyb har sine å jobbe sammen med på Sunnmøre.

– Vi har vært en fin gruppe på Sunnmøre som har fulgt hverandre, og utviklet hverandre hele vegen helt siden jeg startet. Disse er Sigurd Kringstad, Øystein Ytterland, Mathias Kringstad og Even Myrheim, avslutter Dyb.

image