Førstkommende søndag klokken 18 blåser Espen Berntsen i gang sin siste Tippeligakamp når han leder Sarpsborg 08 mot Sandefjord. Snaue to timer senere er en lang karriere som toppdommer over.

– Jeg ga beskjed til forbundet allerede før sesongen om at dette er min siste som toppdommer, forteller Espen Berntsen til dommere.no.

Dette til tross for at han i en alder av 48 år, ikke hadde behøvd å gi seg allerede nå.

– Det er flere grunner til at jeg gir meg nå. Jeg har lyst til å bestemme selv når jeg skal slutte. Jeg vil slutte mens jeg forhåpentligvis kan blir husket som en god dommer og kollega. I tillegg har jeg barn som er i en aktivitetsalder hvor mye skjer, og dette ønsker jeg å ta større del i, sier Berntsen.

Skulle blitt toppspiller

Før Berntsen valgte en karriere som dommer, spilte han fotball. Og det var som spiller han siktet mot toppen.

– Det er helt riktig at det var planen. Men på et tidspunkt stemte ikke ambisjoner med prestasjoner lenger. Jeg hadde dømt litt på det tidspunktet ved siden av at jeg spilte. Dette hadde jeg fått gode tilbakemeldinger på, så dette ble da midt lodd videre for å være i fotballmiljøet.

Det vil si, til å begynne med angret han litt på avgjørelsen.

– De første årene gjorde jeg nok det, men etter hvert som jeg begynte å klatre i dommerpyramiden forstod jeg at jeg kunne nå lenger som dommer enn spiller.

Tippeligaen i 97

Dommerkarrieren startet i 1990, og i 1997 var han klar for sin første kamp i Tippeligaen.

– For min delen var veien ganske kort, og det gikk fort. Jeg ble 3. div. dommer i 92, forbundsdommer (regiondommer i dag) fra 94, debut i 1.div i 96 og Tippeligaen i 97.

Dagens dommere på vei opp blir nok tatt bedre vare på enn man gjorde tidligere. Den gangen gjaldt det å ta vare på den sjansen man fikk.

– Det var stor konkurranse med mange unge og gode dommere som kom opp i 3.div. og senere 2.div. på samme tidspunkt. Så det gjaldt å ha marginene med seg, og være på rett sted til rett tid. I tillegg var 96-sesongen siste året med to 1.div. avdelinger så det var stor konkurranse om plassene.

Mange turer ut

I tillegg til en lang karriere i TL har Espen Berntsen fått være med som FIFA-dommer over en lang periode. Dette har betydd mye for motivasjonen underveis.

– Det har selvfølgelig betydd veldig mye for meg. Det å få reise ut til andre land, oppleve andre kulturer og atmosfærer har vært unike utfordringer. Jeg har hatt gleden av å besøke 42 land i Europa fordelt på 130 internasjonale oppdrag. En mulighet jeg aldri ville ha fått om jeg ikke hadde satset som fotballdommer.

Han var også blant de norske dommerne som fikk være ekstra assistentdommere for første gang i september 2009, og uttalte i forkant at han var spent på den oppgaven. 

– I 2009 da dette ble testet av det helt på forsøksstadiet. Rollen har utviklet seg etter hvert som UEFA gjorde seg erfaringer basert på prestasjoner og tilbakemeldinger. Dette gjaldt både plassering, bevegelse og  oppgaver. Dette ble plutselig en helt annen måte å dømme fotball på. Fra å være vant med å bevege seg med spillet foran seg som dommer, stod jeg nå plutselig helt stille og alt kom rett mot deg. Da blir både oppfattelsen, konsentrasjonen og fokuset helt annerledes. Det er en meget spennende rolle som jeg er glad jeg fikk ta del i.

Cupfinale i 2004

Som de fleste med ambisjoner hadde også Espen Berntsen tidlig en drøm om å få dømme en cupfinale. I 2004 ble drømmen til virkelighet.

– Dette er jo det absolutt største du kan oppleve nasjonalt. Det var det opplagt mål å få cupfinalen etter hvert som jeg utviklet meg. Jeg var 4. dommer i 2000, så jeg visst litt om hvordan denne folkefesten kunne være. Og det ble det. Sammen med Ole Herman Karlsen, Odd Jarle Larsen og Øyvind Alapnes vil det for alltid stå i historiebøkene at  vi dømte cupfinalen i 2004.

Og når han blir bedt om å trekke ut et høydepunkt fra hele karrieren, er det nettopp den kampen som blir stående som den han rangerer på topp.

– Det har vært mange høydepunkt. Det å få debutere i tippeligaen, oppnevnelsen til FIFA dommer, cupfinalen, mange store opplevelser i Europa sammen med gode kollegaer. Men skulle jeg velge ett, blir det cupfinalen i 2004, sier Berntsen.

Beholder fløyta

En del av de som gir seg på sitt høyeste nivå velger samtidig å gi seg helt som dommer. For dommere fra Vang i Indre Østland fotballkrets blir det ikke helt slutt på dømmingen.

– Ikke helt enda, jeg kommer nok til å dømme litt aldersbestemt fotball hjemme i egen krets.

Og det er ikke den eneste arena hvor det blir mulig å møte Espen Berntsen etter at han til helgen legger opp som toppdommer.

Jeg har blitt forespurt om jeg kan ta del i en veileder/coach rolle inn mot NFF, og det har jeg stilt meg positiv til. I tillegg har jeg ansvaret for klubbdommerne i klubben min, og jeg trener G11 laget som den ene sønnen min spiller på. Så det blir fortsatt mye fotball, avslutter Espen Berntsen.