team-moenForrige uke var kremen av europeiske assistentdommere på Kypros for å delta på UEFA-kurs. Blant disse var tre nordmenn; Kim Tomas Haglund, Frank Andås og Sven Erik Midthjell.

Meningen med kurset er at assistentdommerne skal stå best mulig rustet foran spennende oppgjør i UEFA-cupene i månedene som kommer.

– Vi anser assistentdommernes bidrag som avgjørende. Det er en selvfølge at dommerne må være i toppform, men de trenger assistentdommere som presterer på toppnivå for at vi skal få en god totalprestasjon, sier dommersjef i UEFA, Pierluigi Collina på UEFAs nettsider.

Fast AD1 i team Moen, er da også klar på at det ikke var tilfeldig at Andås, Midthjell og han selv var med på Kypros.

– Dette kurset var skreddersydd for assistentdommerene som er med i team til dommerne som er annonsert som aktuelle for EM 2016. Hver dommer har med tre AD’er. Vi blir annonsert som AD’er til Euro iløpet av februar. Alle tre er aktuelle kandidater helt frem til EM, sier Haglund til dommere.no.

1) Mye om samarbeid og kommunikasjon

Denne type kurs baserer seg på både teoretiske og praktiske øvelser. I tillegg ble løpt en prøve på de fysiske testene som assistentdommerne til EM må bestå.

– Kurset inneholder forelesning i sal med klipp og diskusjoner. Mye teori og gruppearbeid. Mye fokus på regel 11 og 12. Hovedbudskapet er nok samarbeid og kommunikasjon i hele dommerteamet. Vi har også fysiske treninger på bane. Dette var praktisk trening med spillere. Her øvde vi på offside. Vi ble filmet og så på skjerm med en gang vi var ferdige. Instruktører ga oss tilbakemeldinger mens vi så oss selv i opptak. Vi hadde også en dag hvor vi gikk igjennom de fysiske testene som må bestås før Euro. 20 m x 2 sprint Ariet ( yo-yo test for Ad) Coda drill. Sprint / sidelengs løp x 2 Denne gangen var det «bare» en sjekk så på en senere samling skal vi kjøre disse som full test som MÅ bestås, forklarer Haglund.

Dessuten måtte deltakerne igjennom en synstest.

– Denne ble gjort av optikere som registrerte vår oppfattelsesevne, reaksjon og syn generelt.

2) frankandaasMer spesifikke øvelser

Utviklingen på kursene har vært stor gjennom de siste årene. Det betyr samtidig at man gjennom enkelte adskilte kurs kan fokusere i større grad på den enkeltes arbeidsoppgave i teamet.

– Forskjellen på dommere og assistentdommere på slike samlinger er at vi jobber spesifikt med det vi gjør under kamp. De fysiske treningene og testene til assistentdommerne inneholder flere spurter, start, stopp og vendinger enn det som er gjeldende for dommere. De senere årene har det blitt veldig fokus på dette. Det er det vi trenger også. Ingen som springer 3000m på 12 minutter i en kamp eller sprinter 150 meter i kampsituasjon, sier Haglund, som likevel også trekker fram det som binder trioen sammen.

– Jeg må jo nevne at fokus er samkjøring mellom dommer og assistentdommer. Det er viktig at vi tenker likt og har samme forståelse for hva offside er og de forskjellige kriterier for bestraffelse for dette. Det samme gjelder frispark.

3) Tar med den positive følelsen

Hva sitter da en FIFA-AD igjen med etter noen dagers fellesskap med likesinnede, og nivåmessig likestilte assistentdommere.

– Det viktigste å ta med hjem etter en slik samling er: Noen små justeringer teamet må gjøre etter ønsker / innspill fra UEFA. Etter å se på klipp og diskutere sammen med noen av Europas og kanskje verdens beste assistenter og instruktører så lærer en masse nytt. Dette vil vi bruke i hverdagen hjemme og ute og dele i mest mulig grad med dommerkollegaer.

I tillegg er det godt å sitte igjen med en god følelse etter å ha levert bra på en UEFA-samling.

– Det er viktig å ta med den positive og gode følelsen vi alle tre har etter en samling som dette. Samlingen har et høyt nivå og krever mye av oss og vi leverte bra under disse dagene på Kypros. Denne gode følelsen tar vi med oss i videre forberedelser til euro 2016.

4) teammoenDømmer også i vinterpausen

Mange av de som deltok på kurset er midt i sesong, og har hele tiden matching på høyt nivå. For de skandinaviske dommerne kan dette være en ekstra utfordring.

– For oss dommere fra nord er vinterpause alltid en utfordring. Når vi ser på mange nasjoner i UEFA så har de avbrekk i desember, jannuar og februar selv om de er midt i sesong. Det gjelder å holde seg » varm » etter endt sesong. Jeg ser helt klart utfordringene med å ha et avbrekk midt i den internasjonale sesongen. Det som er viktig er å forberede oss best mulig med gode kamper. NFF legger til rette for oss med kamper her hjemme og det er heller ikke langt å dra til LaManga og få gode kamper der. Jeg må få understreke at det ikke er tilfelle at vi ikke dømmer kamper i tre mnd før vi skal ut i CL eller EL. Teamet har til nå dømt flere kamper allerede, sier Haglund.

Team Moen var nylig på La Manga på tippeligasamlingen til NFF. Trioen i denne reportasjen var i forrige uke på Kypros og de skal i tillegg på en ny UEFA-samling i Frankrike i midten av april hvor hele Team Moen deltar. Flere samlinger enn dette står ikke på kalenderen.

– Fra UEFA sin side er det ikke satt opp flere samlinger enn de to som du har nevnt ovenfor, men vi blir hele tiden fulgt godt opp underveis i de internasjonale kampene vi dømmer. Dessuten har Team Moen m/NFF hatt og vil ha flere samlinger her hjemme som vil gå på forberedelse til Euro 2016. Jeg vil rette en stor takk til NFF som legger til rette for oss på en optimal måte slik at vi best mulig kan forberede oss til mesterskapet. De har virkelig bidratt for at vi skal lykkes, avslutter Kim Tomas Haglund.
_____________________

Om du liker sakene på dommere.no, kan du støtte vårt arbeid med å promotere dommersaken ved å trykke på en reklame eller to her på nettsiden. Vi får i snitt et par kroner pr. reklameklikk, og dette er med å drifte denne dommersiden.