I sine tidligste ungdomsår gjorde Jon Romuld Håversen det svært bra som fotballspiller. Så god var han at det ble både besøk på kretslagsnivå og spill med de som var eldre enn ham. Likevel er det som dommer han nå gjør seg positivt bemerket.

– Egentlig så syntes jeg fotball var veldig gøy. Jeg trivdes veldig godt med fotballen. Elsket følelsen av å vinne som et lag, men også å tape som et lag. Det sosiale var kanonbra. Samtidig hadde jeg veldig lyst til å begynne å dømme, forteller 18-åringen fra Kristiansand.

Tok et valg

Som kanskje den yngste i Agder Fotballkrets sin historie, fikk Jon lov å være med på rekrutteringsdommerkurset som 13-åring.

– Jeg dømte min første kamp når jeg var 14. Den var mellom Randesund – Jerv i G14- klassen. Husker jeg glemte å sette i gang klokken på armen, så stresset var jeg.

I begynnelsen gikk det fint å kombinere det å spille med det å dømme.

– De første to årene som dommer var utrolig moro, men det kom til et punkt hvor det ble vanskelig å kombinere både fotball og dømming. Jeg syntes begge deler var moro, men trivdes best som dommer. Savner deler av fotballen fremdeles, men er trygg på at avgjørelsen var riktig.

Har et «dommernavn»

For de som følger med innen dommersektoren i norsk fotball, er Håversen et kjent etternavn. Jons far, Thor Håversen, var i mange år med aktivt på nasjonalt nivå.

– Det finnes både fordeler og utfordringer ved å ha en far som har vært med i toppen som dommer. Fordelene vil jeg si er at jeg har en person med kompetanse som kan hjelpe meg med å ta nye steg, som jeg kan diskutere enkeltkamper og enkeltavgjørelser med og som kan hjelpe meg med å dra lærdom ut av hver kamp. Pappa har vært igjennom mye av det samme som jeg går igjennom nå. For eksempel å debutere på nye nivåer. Da har det vært hjelpsomt å høre hans erfaringer omkring det.

Samtidig må 18-åringen som dommer også bygge sitt eget navn på banen.

– Når det kommer til utfordringene omkring det, går nok det mye på å skaffe meg mine egne erfaringer, stå på egne ben og være en selvstendig dommer. Jeg føler vi har balansert det fint til nå, sier Jon til dommere.no.

Krever mye av det samme

For en uke siden gikk debatten om det sportslige nivået på dommere opp mot spillere på tippeliganivå. Jon Romuld Håversen tror man uansett må tenke mye likt for å nå toppen.

– Det finnes jo flere fotballspillere enn dommere, men samtidig så er det jo flere spillere i tippeligaen enn det er dommere i tippeligaen, så det er færre plasser å kjempe om. Jeg vet ikke nøyaktig om det er lettere for dommere å nå høyt enn spillere, men det jeg vet er at det krever mye av det samme. Både fotballspillere og dommere må legge ned masse arbeid, mange treningstimer og skaffe seg masse rutine for å nå toppen.

Den rutinen håper Håversen å få, og årets sesong er allerede godt i gang for dommeren som representerer Solbygg.

– Ja, vi er kommet godt igang. Jeg har vært heldig og fått lov til å bli med på mange gøye treningskamper i vinter og allerede startet med noen NM kamper. Det er så gøy å komme igang igjen – har virkelig sett frem til det.

Og målet tredjedivisjonsdommeren fra Agder har for sesongen, handler om å utvikle seg.

– For min del tror jeg at tålmodighet er veldig viktig. Det betyr ikke at jeg ikke skal sette meg mål, men jeg kan bruke tid på å terpe på detaljer og på å jobbe med de tingene jeg har potensiale til å utvikle enda mer, avslutter Jon Romuld Håversen.