Per Ivar Staberg har begynt sin nye tilværelse som TV2s dommerekspert, etter at han la opp som dommer etter fjorårssesongen. Men, selv om han nå sitter og vurderer både enkelthendelser og kommer med helhetlige betraktninger, er han klar på at han ikke har skiftet side.

– Nei så absolutt ikke. Det er jo min erfaring som dommer TV2 er ute etter å bruke… Så det er ikke snakk om noen «transfer» her. Samtidig er jeg av den klare oppfatning av at det er helt ufarlig å påpeke eventuelle feil som er gjort, så lenge man er saklig i sin begrunnelse og kanskje til og med enkelte ganger drister seg ut på å forklare hvorfor feilen oppsto, sier Staberg til dommere.no.

Selv om det kan oppstå diskusjoner på banen, synes ikke Staberg at spillerne og trenerne i norsk fotbal er for opptatt av enkelthendelser.

– Nei, det synes jeg ikke. Jonevret mandag er et godt eksempel på det. Det er jo også logikk i at man som spiller/trener henger seg mest opp i de enkeltepisodene de føler er feil.

Gode dommere i Norge

Som tidligere FIFA-dommer, er det hevet over en hver tvil at Staberg sitter inne med god kunnskap om dommerstoffet, og et utspill på TV2 om at norske dommere er bedre enn spillerne i Tippeligaen tyder på at Staberg i høy grad fortsatt er en del av fotballfamilien.

– Ja, og det står jeg for. Da legger jeg til grunn representasjon i europeiske turneringer og nivået i landskamper norske dommere er kvalifisert til de siste årene. Det er ikke et blaff når én til to norske dommere har dømt kamper i europeisk toppklasse helt siden Rune Pedersen var på topp. Det synes jeg er en ganske god forklaring på det, sa Per Ivar Staberg til TV2 Sporten.

Klikk på lenken for å lese saken på tv2.no

Samtidig sier han til dommere.no at det naturlig nok er større nivåforskjell innad blant tippeligadommerne.

– Det er nok større nivåforskjell på den beste og dårligste dommeren i Tippeligaen kontra den beste og dårligste klubben ja, men egentlig er det jo ganske søkt å sammenligne spillere med dommere. Det er jo helt forskjellige idretter, hvor dommergrenen ikke kan måles opp mot andre idrettsgrener.

Utspillet har uansett ikke skapt noen seerstorm, selv om det er en god del som har kommentert Stabergs påstand på Facebook.

Litt rart ikke å dømme

Med en historikk som innebærer over 250 kamper i Tippeligaen siden 1995, kåring til årets dommer i 2012 og 2013, cupfinaledommer i 2007 og med en FIFA-karriere mellom 2003 og 2006, var det mye oppstyr rundt Staberg da dommerkomiteen i Norges Fotballforbund i november 2014 satte ham utenfor det gode selskap som Tippeligadommer.

Som følge av dette valgte Staberg å legge opp som dommer. Når sesongen nå er igang, føler han det som litt rart at fløyta ligger på hylla.

– Som jeg sa i studio i mandag er det litt rart at ikke bagen skal pakkes og man skal gi seg i kast med det som har vært en livsstil i mer enn 20 år. Men når alt kommer til alt er følelsen at denne tidsepoken er akkurat passende, avslutter Per Ivar Staberg.