For Trond Gausemel gir fotballdømmingen noen ekstra utfordringer. At han har stomi (det vil si utlagt pose på magen) og at han er blind på det ene øyet, tar ikke vekk gleden med å være en del av fotballfamilien. Utfordringene til tross, det er på banene i Hordaland han elsker å være, enten det er som dommer, dommerveileder eller journalist.

– Det blir en del kamper hver eneste uke. Vanligvis dømmer jeg to til tre kamper i uka, og i tillegg er jeg på en god del kamper hvor jeg skriver saker for hordalandsfotball.no, forteller 36-åringen som dømmer for Baune SK i Hordaland fotballkrets.

Gir samhold

Med en matchvekt på 45 kilo, er det ikke en stor, brautende dommer som dukker opp på banen når Gausemel står oppført som dommer. Likevel er det ingen som er i tvil om at det kommer en dommer med karakter, og ikke minst med en elsk for det han holder på med.

– Det er samholdet som fotballen gir meg tilbake som er drivkraften. Det å se at barn og unge voksne har en meningsfylt fritid, og ikke henger på byen eller slikt.

Likevel har også Gausemel opplevd å få slengt til seg kommentaren «Er du blind dommer», slik de fleste med en viss fartstid vel har hørt. Forskjellen er at for baunedommeren er det halvveis sant.

– Da jeg var ung og lovende gikk jeg AD i 3.divisjon i lokaloppgjøret mellom Lom og Kvam, og det var vel 300 tilskuere bak meg. Da jeg vinket en offside, som noen bak var uenig i, ble det ropt: Er du  helt blind dommer?» Da jeg snudde meg og ropte høyt: «Bare på det ene øyet » Da ble det latter og ingen ropte mer. BA og BT har skrevet om meg, og da stod det at jeg er blind på høyre øyet og nå tror jeg alle lag og klubber vet om det og det blir sjelden snakk om det.

For til vanlig blir man tatt i mot med åpne armer når man kommer til fotballarenaene i Hordaland, enten det er som dommer eler som journalist.

– Her i hordalandsfotballen er vi en stor familie der vi kjenner hverandre som lag, spillere, dommere og journalister. Dermed er det det veldig greit å få intervju, og jeg blir alltid godt tatt i mot på banene jeg er på. Jeg får stadig vekk spørsmål om å komme for å se ulike lag, og mange liker å følge med på bildene og referatene vi skriver i Hordalandsfotball.

Trond under Norway Cup 2015

Trond under Norway Cup 2015

Tunga rett i munnen

Når man dekker fotballkamper som journalist, kommer man ikke utenom å nevne kamplederen i enkelte situasjoner. Det gjelder også Trond Gausemel.

– Jeg prøver å være forsiktig med å skrive om selve dommeravgjørelsene, men at spillere eller trener/publikum var uenig i avgjørelsen der og da. Og jeg får skryt av landets dommersjef og andre toppdommere som er inne og leser referatene.

Ved enkelte tilfeller er imidlertid dommere i fokus, da som portrettintervju.

– I fjor skrev jeg to slike intervjuer med henholdsvis Tom Harald Grønevik og Petter Toppe, og jeg skal skrive en sak i løpe av vinteren om Kai Erik Steen, som nå kom opp i Tippeligaen.

Les saken Trond skrev om Tom Harald Grønevik her 

Les saken Trond skrev om Petter Toppe her 

Selv dømmer 36-åringen ungdomsfotball, ispedd oppdrag som AD i seniorklassen. Etter 20 år som fotballdommer, er det to ting han framhever som høydepunkt.

trond 2– Det ene er da jeg fikk dømme den siste kampen mellom Løv Ham og Fyllingsdalen før de slo seg sammen. Det var en G14-kamp på Varden amfi, og jeg hadde med dommere fra toppen i kvartetten. Tom Harald Grønevik (som var AD i cupfinalen 2015) og Lasse Patrikainen var ADer og Petter Toppe 4.dommer (Toppe ga seg som toppdommer i 2015). I andreomgang hadde de, bak min rygg, en avtale om at Toppe skulle byttes inn for Grønevik. I tillegg var Kai Erik Steen veileder. Det andre høydepunktet var da jeg fikk dømme finalen i klasse Z (Unified) under Norway Cup i fjor.

Nå gleder han seg til å ta fatt på sesongen 2016.

– Jeg ser fram til å ta bilder, se gode fotballkamper i de forskjellige divisjonene, være med i fotballfamilien og sammen med dommerkollegaer. Det er fint å ha noe å gjøre på kveldene, da jeg ellers blir litt rastløs, avslutter Trond Gausemel.