Allerede i august i år tok bergensdommeren Petter Toppe avgjørelsen om at han skulle legge opp som fotballdommer. Det ga ham muligheten til å gjør det på en måte han selv ønsket.

– Jeg tok allerede i august en prat med Terje Hauge om hvordan vi skulle gjøre dette, og i forkant av dagens kamp fikk jeg lov til å velge mine egne assistentdommere, forteller Toppe på vei hjem fra dagens kamp mellom Sogndal og Sandnes Ulf.

Alt for å lage den best mulige rammen rundt kampen som avsluttet ti år med dømming på nest øverste nivå i norsk fotball.

– Jeg ønsket å avslutte med stil og ville ha med meg Anders Olav Dale og Ivar Askeland til denne kampen. Vi reiste hit i går for å forberede oss til kampen. Dette er to helstøpte karer jeg har vært mye rundt med, og de var med på å sette farge på kampen som de fantastiske ADene de er. Anders Olav debuterte i sin tid som assistentdommer i en guttekamp jeg dømte, sier Toppe.

Avviser myte

Myten forteller at Toppe debuterte i 1. divisjon som følge av at dommeren ikke rakk kampen. Til tross for at det ville vært en god historie, må 33-åringen avvise myten.

– Jeg hadde debutert på Høddvoll to uker tidligere, men det stemmer at jeg kom til Sogndal og fikk beskjed fra dommeren om at han ikke rakk kampen slik at jeg måtte ta over. Så det ble en slags ilddåp det også.

Nettopp historien om kampen i Sogndal kom ut på Facebook tidligere i dag, og dermed sprakk nyheten om at det var Toppes siste kamp som dommer.

– Da jeg fikk se alt som rørte seg på Facebook av meldinger i dag, kom det en tåre i øyekroken over at fantastiske kolleger og andre i fotballfamilien skrive slikt de gjør.

Vil savne mye

Når Toppe legger fløyta på hylla, gjelder det også for kamper nedover i systemet.

– Jeg kommer ikke til å dømme noe mer, men er i dialog med Hauge så jeg kommer nok til å være i miljøet.

Samtidig er han klar på at det nok kommer til å rykke litt i kroppen når han hører hymnene bli spilt på arenaene.

– Jeg kommer helt sikkert til å savne det, men jeg mener dette er riktig tid for meg å gi meg. Skal man henge med på dette nivået må man være 100 prosent motivert. Om ikke blir det feil. Men, vemodig kommer det til å bli.

Blomster og klem

Selv om det har vært morsomme, spennende og viktige kamper opp igjennom de siste ti årene, er det noe annet Petter Toppe trekker fram som høydepunktet fra karrieren.

– Høydepunktet er alle de fantastiske kollegene, spiller, trenerne og alle andre jeg har møtt underveis. Alle de hyggelige menneskene.

Det kom også til uttrykk etter at han hadde blåst av sin siste kamp i Sogndal søndag ettermiddag.

– Da fikk jeg blomster fra hjemmelaget og en klem fra fotballpresidenten, avslutter Toppe.