Årets første offisielle fotballkamp var i første kvalifiserende runde til NM hvor Nærbø og Riska. Dommer Mischa Kellerhals ble dermed den som blåste i gang sesongen på vegne av dommernorge. Kampen gikk onsdag 11. mars på Nærbø i Rogaland, og var den første cupkampen i NM for senior hvor Kellerhals er hoveddommer.

– Cup er jo veldig spennende, hvor lag i lavere divisjoner har muligheter til å få bryne seg på bedre lag. Så det å dømme kvalifisering til NM er selvfølgelig veldig gøy for oss dommere. Vi vet at laget som vinner kommer til ny runde, noe som betyr at viljen er stor og at mye står på spill, sier Mischa Kellerhals til dommere.no.

Hadde en god følelse

Kampen var jevn og spennende, med to gule kort til hjemmelaget Nærbø og en knepen seier 2-1 til bortelaget Riska.

– Jeg var heldig og hadde med meg to gode og engasjerte assistentdommere. Det ble en spennende kamp med mange dueller og tette situasjoner. Vi følte vi traff på de avgjørende situasjonene, selv om det alltid er ting man vil jobbe med til neste kamp.

Mischa er for tiden rangert som hoveddommer i 3. divisjon, et nivå han fikk prøve seg på allerede i fjor.

– Målet for sesongen er å gjøre det godt på et nytt nivå. Jeg må bli vant til høyere tempo, samtidig som det blir mer fokus på samarbeid i team nå.

Ble inspirert av broren

Det er nå fem år siden Mischa Kellerhals tok rekrutteringsdommerkurset. Og han angrer ikke på den avgjørelsen.

– Jeg ble inspirert til å begynne av broren min Ola, som dømmer i Oddsenligaen. Jeg har alltid vært i fotballmiljøet, og dømmingen var en god måte å fortsette med å være i miljøet.

Som de fleste dommere på vei oppover i systemet, har også Mischa lyst til å komme opp på toppen av dommerpyramiden.

– Jeg elsker å dømme fotball, men for å komme dit kreves dog veldig mye. Jeg tror at det i stor grad handler om prioritering. Man må bruke tid på dømming. Man må forberede seg godt og man må bruke tid etter kampen til selvevaluering. Jeg tror og det er viktig å fokusere på seg selv. Man må unne alle andre det beste og være glad på andres vegne når de når sine mål. Man ønsker å nå egne mål, men man vil at det skal være fortjent og ikke fordi noen andre gjorde feil, sier han.

Gode minner

Når det gjelder gode minner fra dommergjerningen, er det to ting Mischa Kellerhals ønsker å trekke fram.

– Jeg husker veldig godt da jeg var på Norway Cup-kurset i 2013. På en uke lærte jeg veldig mye, og fikk veldig god veiledning av noen av de beste veilederne jeg kan få. I tillegg var min første kamp i 3. divisjon i 2014 en veldig kjekk opplevelse og noe jeg virkelig hadde jobbet for.

Nå kan han i tillegg legge til på lista at han var Norges første dommer i aksjon i obligatorisk kamp i 2015.