Cupfinaledommer Ken Henry Johnsen (foto: Kjetil Ree) fra Husøy & Foynland IF i Vestfold Fotballkrets vil bruke samme teknikk som han har brukt i Champions League for å få riktig fokus når han dømmer Rosenborg mot Sarpsborg 22. november. For en teknikk som dette er god å ha når rammen rundt kampen topper det meste innen norsk fotball.

– Jeg har vært med på en cupfinale som fjerdedommer. Selv om jeg ikke var inne på banen, merket jeg godt at kampen har en spesiell ramme rundt seg. Samtidig er det viktig å gjøre det samme som jeg har gjort for å få lov å dømme denne kampen. Du finner ikke på noe nytt i en cupfinale, sier Johnsen til dommere.no.

Skruer over en bryter

Teknikken han henter fra Champions League, er å nyte øyeblikket fram til hymnen er spilt, eller nasjonalsangen som det vil være under cupfinalen.

– I det øyeblikket jeg gir ballen til laget som skal ta avspark, går bryteren også over. Det blir et symbol om at nå er det matchmodus som gjelder, sier Johnsen.

Han kan fortelle at dette ikke er en ukjent teknikk blant toppdommere.

Rutinert dommer

Johnsen begynte sin dommerkarriere tilbake i 1994, men det var da han slo seg til ro i 1999 at dommerkarrieren virkelig begynte.

– Da fikk jeg satt dømmingen i system, og da setter man målsettingen der  etter.

Det har ført til 125 kamper i Tippeligaen siden 40-åringen debuterte der i 2008. Han ble FIFA-dommere i 201, og har dømt ni landskamper og ca. 50 internasjonale kamper.

Fikk beskjeden onsdag

Da Norges Fotballforbund gikk ut med finaledommerne torsdag, hadde Ken Henry Johnsen allerede visst om utnevnelsen en stund. For onsdag satte leder Bjarne Berntsen i dommerkomiteen i NFF seg ned og tok en telefonrunde.

– Han ringer rundt og snakker med de som skal dømme i de to kampene.

Da det hele ble offentliggjort torsdag, begynte gratulasjonene raskt å tikke inn på telefonen.

– Jeg er overveldet av alle meldingene fra både kolleger og folk utenfor dommermiljøet. Cupen står utrolig sterkt i den norske befolkningen. Interessen er stor, og sånn er det også blant oss dommere, sier Johnsen.

Ingen kamp til helgen

De som følger med på dommeroppsettet til Tippeligaen, vil ha fått med seg at Johnsen ikke er satt opp på kamp denne runden. Det skyldes ikke at han skulle få beskjed om cupfinaleoppdraget.

– Nå har jeg dømt de to siste helgene, så det er helt naturlig at jeg ikke har kamp denne helgen. Men, det blir trolig kamp sammen for vi som skal dømme i finalene  i siste serierunde. Det er i hvert fall normalt, sier Ken Henry Johnsen.

Her er en presentasjon fotball.no la ut om resten av dommerteamet torsdag:

Assistentdommer 1:
Tom Harald Grønevik. Gneist IL fra Hordaland Fotballkrets. 28 år.  Tippeligaen i 2013 og FIFA assistentdommer i 2014. Han har cirka 20 internasjonale oppdrag.

Assistentdommer 2:
Ivar Michael Jahr. Raufoss Fotball fra Indre Østland Fotballkrets. 37 år. Rutinert assistentdommer. Tippeliga i 2011 og cirka 100 kamper i Tippeligaen. NM G19-finale i 2010.

4.dommer:
Martin Lundby, Bøverbru IL fra Oslo Fotballkrets. 29 år. Meget talentfull dommer som har hatt sin første sesong i Tippeligaen. Han gjør sin første cupfinale på seniornivå. Han representerte NFF på UEFA CORE i 2014.

Reserve AD;
Jon-Michael Knutsen, Løvenstad FK fra Akershus Fotballkrets. 30 år. Tippeliga i 2014 og FIFA assistentdommer i 2015. NM G19-finale i 2012.