Tekst og foto: Tore Myrberg

Ola Hobber Nilsen (Nordstrand IF) og hans team har fått et spennende oppdrag i mange henseende i neste kvalifiseringsrunde av Europaligaen. I følge planen skal nemlig de norske dommerne til Tyrkia for å dømme returoppgjøret mellom Osmanlispor og Zimbru (SRB) i Ankara. Kampen er satt opp torsdag 21. juli.

En ting er at det er helt åpent hvem som skal gå videre til tredje kvalifiserende runde, da den først kampen endte 2-2. Men, langt viktigere er kuppforsøket i Tyrkia denne helgen, som fort kan føre til at kampen enten avlyses eller flyttes til en bane utenfor Tyrkia. Lørdag var fortsatt rådet fra norsk UD at man ikke gjennomfører reiser til Tyrkia med mindre det er helt nødvendig.

runep

Rune Pedersen i Norges Fotballforbund. Arkivbilde

– Jeg kan ikke huske å ha vært borte i en tilsvarende situasjon, men UEFA kommer til å følge dette nøye. Om det er tvil rundt sikkerheten er spørsmålet om de vil la kampen gå i det hele tatt, eller om de flytter den til et nærliggende land hvor det regnes som sikkert, sier Rune Pedersen i Norges Fotballforbund til dommere.no.

UEFA sjekker sikkerhet

Pedersen vet av personlig erfaring hvor høyt UEFA setter sikkerheten.

– I 2002 hadde Israel vært boikottet, og jeg skulle dømme den første kampen i landet etter at boikotten var opphevet. I det tilfellet reiste UEFA ned i forkant og sjekket alt rundt det sikkerhetsmessige. Også i tilfellet nå må vi forholde oss til det UEFA sier, og selvsagt følge rådene til myndighetene.

Den tidligere dommersjefen og toppdommeren regner med at det blir en rask avklaring på det hele.

– Jeg regner med at det kommer beskjed fra UEFA mandag i denne saken. Det er jo et returoppgjør i en kvalifisering, så man har ikke så god tid på seg. Hadde det vært første kamp kunne man snudd oppgjørene, men det er jo ikke tilfelle her.

Dommeren har påvirkning

Også dommerens egen oppfatning av situasjonen har en innvirkning.

– Om dommeren føler ting usikkert har han mulighet til å bestemme selv at han ikke ønsker å reise, men først må vi nå avvente å se hva som kommer fra UEFA. De kommer til å se på sikkerheten for spillerne, dommerne og publikum i forhold til en slik kamp, sier Rune Pedersen.

Hobber Nilsens tema består av assistentdommerne Jan Erik Engan og Reidar Gundersen, mens Martin Lundby er fjerdedommer.

– Vi forbereder oss som vanlig til kamp, men vil selvfølgelig holde tett dialog med NFF og UEFA om situasjonen i Tyrkia. Det viktigste er at sikkerheten for alle er ivaretatt, sier Ola Hobber Nilsen til dommere.no.