dommerklikkI Oslo Fotballkrets har vi stor fokus på dette. I flere år har vi hatt en egen satsing på å få frem jenter som fotballdommere.

Fire av jentene i NORCORE trinn #1 denne sesongen. (På bildet over: F.v. Marit Skurdal, Caroline K. Torgersen, Kristina Løkke og Mari Ballangrud. I midten gruppeleder Espen Ramiro Kallerud. Bildet er tatt da NORCORE #1 var på treningsleir i Danmark før sesongstart.)

Vi har hatt prosjekter som «Team 2012» og «Team Q». Nå har vi ikke prosjekt, og vi gjør det litt annerledes. Fokuset på teamarbeid og å være et lag ligger langt fremme. De jenter/kvinner som tar rekrutteringsdommerkurs blir så raskt som mulig samlet, gjerne sammen med de som har dømt litt.

De får egne faddere i de første kampene. Vi satser mye på å få jentene så raskt som mulig til å dømme i trio, også i kamper der det ikke vanligvis er trio. Vi har i 2015 og vinteren 2016 fulgt opp noen ivrige klubbdommere i Langhus IL, en klubb som har mange gode jenter blant klubbdommerne. Tanken er å gi disse og andre nye jenter et bra tilbud denne våren med eget kurs og dømming med tett oppfølging.

De jentene som har dømt litt tas som regel inn i det vi i Oslo kaller «Utviklingsgruppe IV». Dette er en gruppe bestående av en del erfarne dommere og enda flere unge, seriøse og ivrige. Kamptilbudet er variert. Her er dommere i både 4. og 5. divisjon herrer, 2. divisjon og nedover for kvinner, G19 1. divisjon, G 16 interkrets osv. Vi legger vekt på å ha et godt miljø. Det prøver vi å skape ved å organisere dommere i flere turneringer i løpet av året, og bruke trio i alle kamper fremfor å øke honoraret. I turneringene har vi veiledere hele veien. Jenter brukes på lik linje med gutter og vi har rene jentetrioer der det er praktisk mulig. Steinar Myhr er den entusiastiske lederen for gruppen og pådriveren for arbeidet.

Treningskamper er viktig i sesongoppkjøringen for våre unge dommere. Her er det Alexander Sæthern i midten som hoveddommer. Audun Bentzrød og Mari Ballangrud er AD-er. Forfatteren av denne artikkelen har sneket seg med som veileder/coach. Foto: Steinar Myhr

Treningskamper er viktig i sesongoppkjøringen for våre unge dommere. Her er det Alexander Sæthern i midten som hoveddommer. Audun Bentzrød og Mari Ballangrud er AD-er. Forfatteren av denne artikkelen har sneket seg med som veileder/coach. Foto: Steinar Myhr

Frem til sesongen 2016 har Oslo Fotballkrets hatt en egen utviklingsgruppe for dommertalenter (gutter). Her har jenter fått være med som hospitanter. Fra og med sesongen 2016 er det ikke lenger slik. Nå har vi etablert to talentgrupper: «NORCORE trinn #1» for gutter og «NORCORE trinn #1» for jenter. Med henholdsvis Morten Lukacs og Espen Ramiro Kallerud som gruppeledere. Vibeke Karlsen har overordnet ansvar fra sin plass i dommerkomiteen for kvinnelige dommere, mens artikkelforfatteren har et spesielt ansvar for de nye jentene.

I Oslo Fotballkrets har vi en egen og organisert satsning på jenter/kvinner som fotballdommere. Spørsmålet er: Virker det? Vi har nok ikke holdt på i mange nok år til å svare et «vitenskapelig» ja på spørsmålet.

Men – ja, det virker. Bare målt ut i fra resultater de siste par årene med flere jenter fra Oslo Fotballkrets inn i toppfotballen og i cupfinalene. Men også målt ut i fra det gode miljøet og lagarbeidet som er utviklet. Fortsetter vi å arbeide på denne måten er vi med på å utvikle jenter og kvinner som fotballdommere – på alle nivå.

Svein Dahle