dommerklikkLørdag ble en Tippeligakamp for første gang ledet av et dommerteam på seks personer. Det hele som en del av Team Moens (foto: nfdf.no) oppkjøring til EM.

Svein Oddvar Moen er glad for muligheten til å finpusse samarbeidet, og sier det å få dømme som fullt team er viktig.

– Vi er veldig takknemlige for at vi får denne muligheten i Norge. Det gjør at vi kan trene på og praktisere det vi skal gjøre når vi representerer Norge i EM til sommeren, sier Moen til dommere.no.

To kamper til

Kampen mellom Vålerenga og Rosenborg var den første av tre kamper Team Moen skal dømme med fullt team i den hjemlige serien denne våren.

– Vi har rett og slett ikke tid til så mye mer. Vi skal på precamp for Euro 2016 i Frankrike fra 18. april og en liten uke, og UEFA har sagt at vi ikke skal dømme helgen i forkant. 

Med de tre kampene i Tippeligaen som team, begynner Moen og hans menn uansett å få en fin rutine på kamper med ekstra assistentdommere.

– Vi har jo dømt en god del slike kamper i Europa etter hvert. Det er vel snakk om rundt 30 kamper. Likevel er kampene i Norge viktig da det hele tiden handler om å bli bedre.

Godt sambandsregime

Det å utvide fra fire til seks dommere i kamp, gjør at dommeren har flere å få innspill fra i situasjoner på banen. Med seks mann på intercom, må man ha klare regler for at det ikke skal bli for mye unødvendig støy.

– Vi har et veldig sambandsregime om hvem som skal si hva. Det gjør at jeg kun ser positive sider ved ekstra assistentdommere. Og det med samband er blant de tingene vi trener på. For det er ingen forskjell ellers. Det som kommer fra assistentdommerne eller de ekstra assistentdommerne, er fortsatt innspill. Det er hoveddommeren som tar avgjørelsen.

Samtidig er det ytterst sjeldent at innspillene ikke blir tatt til følge.

– Vi er jo så samkjørte at i mer enn ni av ti tilfeller så vil man følge innspillene man får. 

Mer enn å stå stille

Mange har nok lurte på hvorfor det i stadig flere store ligaer, samt i UEFA satses så tungt på å plassere en ekstra assistentdommer på hver mållinje. Svein Oddvar Moen har en god forklaring på det.

– Det er jo i der de avgjørende situasjonene skjer som kan utgjøre en forskjell i en kamp. Det handler både om ballen er inne eller ikke, og til å vurdere straffesparksituasjoner. Tenk også ved en rask kontring etter en corner. Ballen går fortere enn vi kan løpe, og da er det betryggende å vite at du har en mann plassert ved motsatt mållinje allerede som har full kontroll.

Viktigheten av avgjørelsene som skal tas, betyr også at det langt fra er en lett oppgave, selv om man som ekstra assistentdommer løper langt mindre enn dommer og de to assistentdommerne.

– Det er en tøff jobb å stå der, nettopp fordi deltar i så avgjørende situasjoner. Det betyr samtidig at man må være på et høyt nivå som dommer for å kunne være ekstra assistentdommer, sier Moen.

Kommer nok stadig mer

Med utviklingen i Europa, hvor flere ligaer har seks dommere i serien eller i enkelte kamper, tror Moen at også Norge etter hvert vil følge etter. Når, er han imidlertid mer usikker på.

– Med den utviklingen vi har i fotballen, ser jeg ikke bort fra at vi vil ser mer av det på toppnivå, men jeg er usikker på når dette vil skje i Norge. Min opplevelse med ekstra assistentdommere er i hvert fall positiv. Jeg merker også at det er forebyggende, da spillerne vet de har en dommer bak seg når det kjempes om ball inne i feltet. Det gjør at det er mindre holding i feltet, avslutter Svein Oddvar Moen.